Zastava Bosne i Hercegovine

SPORAZUM O PRAVOSUĐU BEOGRADA I PRIŠTINE: Integracija srpskih sudija i tužilaca u pravosudni sistem Kosova neće biti realizovana do 17. oktobra 2017. godine. Nije regulisano pitanje radnog odnosa sudija, tužilaca i pravosudnog osoblja, a ima problema i sa infrastrukturom, jer zgrade u kojima bi se sudilo još nisu spremne za procese


Integracija srpskih sudija i tužilaca u pravosudni sistem Kosova neće biti realizovana do 17. oktobra 2017. godine, poslednjeg roka dogovorenog u Briselu, izjavio je vršilac dužnosti predsednika Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, Nikola Kabašić

On je naveo da Priština nije ispunila veliki broj svojih obaveza da bi došlo do implementacije srpskih sudija u pravosudni sistem Kosova.

Kabašić je rekao da nije regulisano pitanje radnog odnosa sudija, tužilaca i pravosudnog osoblja, ističući da je to pitanje pre svega političko i nije za struku.

"Ne znamo kakav će biti pravni status kolega sudija koje žele da budu integrisane u kosovski pravosudni sistem, jer Priština zahteva da njima prestane radni odnos zasnovan u Srbiji", ukazao je Kabašić i ocenio da je integracija Sporazuma o pravosuđu "jednačina sa više nepoznatih za koje sada niko ne zna kako će biti rešene".

Dodao je da ima još nerešenih pitanja poput infrastrukture, jer prema njegovim informacijama, zgrade u kojima bi se sudilo još nisu spremne za procese.

Beograd i Priština su u Briselu potpisali Sporazum o pravosuđu u februaru 2015. godine.

Predsednici Srbije i Kosova su u Briselu 31. avgusta 2017. godine postigli dogovor o primeni Sporazuma o pravosuđu, koji podrazumeva potpunu integraciju sudija i tužilaca u kosovski pravosudni sistem do 17. oktobra.

Izvor: Vebsajt N1, 30.09.2017.
Naslov: Redakcija