Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OD 1. OKTOBRA 2017. GODINE SVI PROSTORNI PODACI DOSTUPNI NA NOVOM PORTALU GEOSRBIJA: Na portali se mogu naći svi prostorni podaci RGZ-a, Republičkog zavoda za statistiku, Hidrometeorološkog zavoda, podaci o zemljištu, objektima, adresama, zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima, nadmorskim visinama i slično


Republički geodetski zavod završio je izradu novog nacionalnog geoportala "Geosrbija", koji je počeo sa probnim radom na www.geosrbija.rs.

Reč je o novoj platformi koja objedinjuje sve prostorne podatke na državnom nivou, što je od velikog značaja za državne organe, privredu i građane, rekao šef Odseka za uspostavljanje i razvoj Nacionalne infastrukture geoprostornih podataka u RGZ Darko Vučetić.

Na Geosrbija se mogu naći svi prostorni podaci RGZ-a, Republičkog zavoda za statistiku, Hidrometeorološkog zavoda, podaci o zemljištu, objektima, adresama, zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima, nadmorskim visinama i slično.

"Sve što možete da zamislite, a ima prostornu komponentu, biće na geoportalu", naglasio je Vučetić.

Objasnio je da građani, na primer, na portalu mogu da nađu i pogledaju svoje parcele i vide kakvo je trenutno stanje na njihovim nepokretnostima, koristeći satelitske i ortofoto snimke.

Vučetić dodaje da može, na primer, da se vidi da li je na nekom zemljištu posečena šuma, kakav je status nekog objekta u katastru i još mnogo toga.

"Portal omogućava i veću transparentnost rada državnih organa", rekao je on.

Od 1. oktobra počinje testiranje svih mogućnosti portala Geosrbija, koji će zvanično početi da radi za nekoliko nedelja.

RGZ je razvio novi portal u saradnji sa norveškim partnerom - Statens Kartverk (norveški RGZ), u okviru Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka.

"Na jednom mestu imaćete sve zvanične podatke državnih organa, na osnovu kojih oni mogu da donose odluke, unapređuju poslovne procese i prikupljaju nove podatke, a građani će moći da pristupe tim podacima na jednostavan način", naveo je stručnjak RGZ-a.

Ističe da je cela aplikacija takva da se može lako koristiti, kao na primer guglove aplikacije, s tim što su na portalu Geosrbija zvanični podaci, iza kojih stoji država Srbija.

Statens Kartverk je finansirao platformu u vidu donacije, a RGZ je radio na njoj i usavršavao je, dok je hardver nabavljen u okviru projekta Svetske banke.

"Ova platforma može da unapredi procese rada drugih državnih institucija i da im pomogne da prikupe nove ili ažuriraju već postojeće podatke, koji su važni za državu i naše građane", naveo je Vučetić.

Takođe, građani mogu preko mobilnih telefona ili tableta da prijave neku pojavu u prirodi, na primer divlju deponiju, poplavu i slično, koja je od interesa za građane.

Izvor: Vebsajt Politika, 30.09.2017.
Naslov: Redakcija