Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: U pripremi nova dopuna Uredbe, u čijoj izradi će učestvovati i advokatske komore


Vlada Republike Srbije donela je 25.08.2017. Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 80/2017 - dalje: Uredba), a u centar pažnje opet su došli advokati, i to zbog nesuglasica ministara finansija Dušana Vujovića i pravde Nele Kuburović, koje su izbile na sednici Vlade pre oko mesec dana.

Advokati su po ovoj, izmenjenoj Uredbi, svrstani u petu grupu paušalaca, zajedno sa lekarima, stomatolozima, veterinarima, prevodiocima, inženjerima, arhitektama... Toj grupi polazna osnovica za utvrđivanje poreza, koja je do sada iznosila 120 odsto od prosečne zarade u Srbiji, biće uvećana za najviše 10 odsto. S druge strane, advokati kojima godišnji prihod prelazi osam miliona dinara biće, kao i do sada, u sistemu PDV-a i plaćati porez u visini od 20 odsto od ostvarenog prihoda.

Podsećanja radi, advokati su pre tri godine baš zbog paušalnog oporezivanja organizovali proteste i izazvali četvoromesečnu blokadu pravosuđa. Oni od tada nisu dobijali poreska rešenja, kao ni cela peta grupa paušalaca, ali su bili u obavezi da porez plaćaju na osnovu poslednjeg dobijenog rešenja. Postavlja se pitanje da li će sada, nakon izmene Uredbe, zbog većeg poreza, ponovo iskoristiti svoju moć kako bi ostvarili svoje interese.

Bivši direktor Poreske uprave Đerđ Pap ističe da bi advokati, ako im se ne sviđa viši porez, trebalo da prestanu da budu paušalci i počnu da vode poslovne knjige.

Advokati su 2014. više od četiri meseca blokirali rad pravosuđa, a protestovali su i ispred Vlade. Sada kažu da je problem u retroaktivnom određivanju visine poreza.

- Ima mnogo delatnika, kao što su računovođe, revizori, poreski savetnici, trgovci ili ugostitelji, koji bi plaćali i veće poreze samo da budu paušalci. Treba podsetiti da je pre tri godine Vlada donela odluku po kojoj oni nisu više paušalci, a da je ta odluka trebalo da obuhvati i advokate. Međutim, advokati su organizovali proteste i blokadu pravosuđa da bi administrativnom odlukom samo oni iz te grupe ostali paušalci - ističe Pap.

To je, kako kaže, dokaz da su advokati samoživi.

- Stalno tvrde da štite interese svih poreskih obveznika, a u stvari rade samo u svom interesu. Ostale delatnosti ih ne zanimaju. Nejasno je zbog čega Vlada po zakonu mora da konsultuje mišljenje advokata pre odluke o oporezivanju, kada vam garantujem da ima mnogo jačih udruženja u stručnom smislu od advokata. Takvi su, recimo, računovođe ili poreski savetnici - naglašava Pap.

Pojedini advokati tvrde da u ovom slučaju nije sporno povećanje osnovice za porez, već retroaktivna primena Uredbe.

- Članom 5. Uredbe predviđa se njena retroaktivna primena od 2015. godine, što izaziva pravnu nesigurnost za sve građane - kažu u jednoj advokatskoj kancelariji.

Profesor na Ekonomskom fakultetu dr Ljubodrag Savić smatra da Vlada, ako želi da bude kredibilna i efikasna, mora da ostane dosledna u svojim odlukama bez obzira na negodovanje advokata.

- Kako bi bilo da su svi sa univerziteta ili penzioneri izašli na ulice zato što su im smanjene plate, odnosno penzije. Vlada mora imati razumnu politiku, imati poreske stope koje su predvidljive, relativno prihvatljive i jednake za sve. S druge strane, mišljenje advokata nije obavezujuće za Vladu - kaže Savić.

U kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, najavljuju da se radi na novoj verziji Uredbe.

- Tačno je da se radi na novoj verziji Uredbe. Odmah po usvajanju prethodne verzije rekli smo da je to prelazna verzija i nastavili da radimo sa preduzetničkim udruženjima, startap i inovacionim kompanijama da postojeće rešenje unapredimo i olakšamo poslovanje preduzetnicima. Cilj Uredbe je da se kreira podsticajni regulacioni okvir za preduzetnike i mala i srednja preduzeća. Advokatska komora takođe će biti uključena u proces konsultacija - objašnjavaju u kabinetu predsednice Vlade.

Samostalni član Uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti

("Sl. glasnik RS", br. 80/2017)

Član 5

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se za utvrđivanje poreza na paušalno utvrđeni prihod počev za 2015. godinu, osim čl. 1. i 4. ove uredbe koji će se primenjivati za utvrđivanje poreza na paušalno utvrđeni prihod počev za 2018. godinu.

Izvor: Vebsajt Blic, Marko Tašković, 29.09.2017.
Naslov: Redakcija