Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: IZMENAMA PROPISA DO VEćIH OVLAšćENJA AGENCIJE I REGULISANJA OBLASTI LOBIRANJA I LEGALNOG ZASTUPANJA INTERESA


Agenciji za borbu protiv korupcije potrebna su veća ovlašćenja, kako bi lakše dolazila do dokaza, efikasnije sprovodila postupke protiv nosioca javnih funkcija, kao i svih mera koje Agencija propiše. Do ovoga se može doći jedino kroz izmene važećeg Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 53/2010, 66/2011 - odluka US, 67/2013 - odluka US, 112/2013 - autentično tumačenje i 8/2015 - odluka US), smatra direktorka Agencije, Tatjana Babić.

Babić je navela da postupci protiv funkcionera i direktora javnih preduzeća sada iziskuju dosta vremena, jer Agencija nema ovlašćenja da dokaze protiv funkcionera prikuplja onom brzinom kojom bi želela. Takođe, navodi i da Agencija nema dovoljno kapaciteta kako bi ođednom brzinom stigla da iskontroliše svih 28.000 aktivnih funkcionera u Srbiji.

Babić je navela da Agencija za borbu protiv korupcije po službenoj dužnosti proverava najpre republičke funkcionere i direktore republičkih javnih preduzeća, mada se prijave po kojima postupa odnose uglavnom na lokalne funkconere.

Kako je ranije najavljivano odredbama Nacrta zakona o izmenama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, čija je izrada u toku, biće regulisano lobiranje i legalno zastupanje interesa.

Izvor: Vebsajt N1, 30.09.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija