Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZRAĐEN NACRT PREDLOGA ZAKONA O ZAŠTITI PRAVA NA SUĐENJE U RAZUMNOM ROKU: PREDSEDNIK VRHOVNOG KASACIONOG SUDA POSTAVIO ROK DA SVI SUDOVI DO POLOVINE NOVEMBRA 2014. GODINE MORAJU DA REšE MERITORNO PREDMETE STARIJE OD PET GODINA


Ministar pravde Nikola Selaković rekao je u Leskovcu da će od Nove godine rad sudija svih sudova u Srbiji biti ocenjivan.

On je objasnio da se država trudi da im obezbedi i bolje uslove rada kako bi imali i bolje rezultate.

"Nije to samo nova zgrada. U pitanju su i kriterijumi i to je ono što je Visoki savet sudstva uradio, prvi put posle 1993. godine. Savet je doneo kriterijume i merila za ocenu rada sudija i predsednika sudova. Ti kriterijumi počinju da se primenjuju u svim sudovima od prvog januara 2015 godine.

Od tog dana komisije koje su nadležne za primenu tih kriterijuma ocenjivaće svakog sudiju. Sudije koje su izabrane na stalnu sudijsku funkciju biće ocenjivane svake tri godine, a sudije koje su izabrane na tri godine biće ocenjivane jednom godišnje", objasnio je Selaković.

On je dodao da će sudije imati vanredno ocenjivanje kada prelaze sa jedne na drugu funkciju. Komisija će ocenjivati kvanitet i kvalitet rada, koliko je bilo presuda i koliko je viša instanca suda vratila sudijama presude.

Govoreći o dugom trajanju sudskih procesa i po nekoliko decenija Selaković je potvrdio da je Ministarstvo formiralo radnu grupu koja je izradila Nacrt predloga zakona o suđenju u razumnom roku.

"Ja sam ubeđen da ćemo mi do kraja ove godine pred narodnim poslanicima imati Predlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku. Taj predlog zakona i njegovo sprovođenje biće izuzetno značajni za sankcionisanje nedopustivo i nepristojno dugog trajanja sudskih postupaka kojih u Srbiji ima mnogo.

Sa druge strane znate da je predsednik Vrhovnog kasacionog suda postavio rok da svi sudovi do polovine novembra moraju da reše meritorno predmete starije od pet godina", kazao je Selaković.

On je očekuje da će ove mere doprineti da do 2018. godine bude rešeno 80 odsto starih predmeta.

Ministar pravde Nikola Selaković boravio je u Leskovcu gde je sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvagom zvanično otvorio renoviranu zgradu Osnovnog suda. Zgrada suda je renovirana donacijom Kraljevine Norveške.

Izvor: Tanjug, 1.10.2014.