Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NEMA ODGOVARAJUĆIH POSTUPAKA PROTIV ONIH KOJI KRŠE ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA


Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je u Vranju da je "tragično reći" da su zakoni dobri ali se ne primenjuju, jer ono što je napisano a ne primenjuje se može biti esej a ne zakon. 

Šabić je na debati povodom predstavljanja godišnjih izveštaja zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja iz ugla lokalne zajednice rekao da je osnovno što država mora da obezbedi - primena zakona. 

"U prethodnoj godini sam kao poverenik za informacije od javnog značaja imao 93 odsto uspešnih intervencija ali šta to znači, da ko se žali dobiće informaciju a ko se ne žali neće je dobiti", kazao je Šabić.

  • Šabić je rekao da, i pored uspešnih intervencija poverenika za informacije od javnog značaja, nema odgovarajućih postupaka protiv onih koji krše Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zbog čega je neophodno da se pre svega uspostavi sistem da "postane normalno da onaj ko krši zakon mora za to da snosi i posledice."

 Zaštitnik građana Saša Janković je naveo da je procenat izvršenja po pritužbama građana u 2013. godini iznosio 93 odsto, što je prosek veći nego u Evropskoj uniji ali da i dalje nije zadovoljan jer se nije došlo do toga da se kažnjavaju državni organi koji vrše opstrukcije u davanju traženih informacija.

"Iz Pčinjskog okruga smo u ovoj godini imali 691 pritužbu, konkretno iz Vranja 253 pritužbe a polovina od svih pritužbi se odnosi na ćutanje administracije. To je sa jedne strane apsurdno a sa druge strane je nešto što je najlakše otkloniti", rekao je Janković.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević je rekla da su institucije poverenika za informacije od javnog značaja i republičkog ombudsmana bile od velikog značaja za sudije od 2010.godine i početka reforme pravosuđa, kojima su se sudije koje su smatrale da su u tom procesu oštećene, redovno obraćale.

"Putem odluka poverenika i ombudsmana mogli smo da napravimo veliki pritisak u smislu neadekvatnosti i pravne nevaljanosti reforme pravosuđa a ombudsman je 2013. godine prepoznao i da telo koje treba da štiti nezavisnost sudova i da ono samo zbog toga bude nezavisno nije takvo I dalje", kazala je Boljević. 

Izvor: