Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBE O IZMENAMA UREDBI O OGRANIČENJU CENA OSNOVNIH NAMIRNICA, O OBAVEZNOJ PROIZVODNJI I PROMETU HLEBA I OGRANIČENJU CENA NAFTNIH DERIVATA: Uredbe stupile na snagu i važiće do 30. septembra, odnosno 8. oktobra 2022. godine


Vlade Republike Srbije donela je:

  • Uredbu o izmenama Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica ("Sl. glasnik RS", br. 97/2022),
  • Uredbu o izmeni Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba ("Sl. glasnik RS", br. 97/2022) i
  • Uredbu o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte ("Sl. glasnik RS", br. 97/2022).

Nova Uredba o izmenama Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica donosi se u cilju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena, koje su važne za snabdevanje potrošača.

Uredbom o izmeni Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica ograničene su:

  • maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera u svim pakovanjima koja ne sme prelaziti 102,99 dinara po kilogramu,
  • maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, koja ne sme prelaziti 85,11 dinara po kilogramu, kao i
  • maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 93,63 dinara po kilogramu.

Takođe, ograničena je i maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 119,99 dinara.

Novom Uredbom ostaju ograničene maksimalne maloprodajne i proizvođačke cene brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašna tip T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma. Marže obračunate na neto fakturnu cenu brašna tip T-400 i T-500 ostaju nepromenjene.

Ograničene su maksimalne maloprodajne cene i maksimalne proizvođačke cene za svinjski but bez kostiju, svinjsku plećku bez kostiju, svinjski vrat sa kostima i svinjsku slabinu sa kostima. Ograničene su i maksimalna maloprodajna i maksimalna proizvođačka cena svežeg pilećeg trupa. Marže obračunate na neto fakturnu cenu svinjskog i pilećeg mesa ostaju nepromenjene.

Uredbom se ograničavaju proizvođačke cene, kao i one u trgovini na veliko i u trgovini na malo, za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje ne smeju biti veće od cena koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine.

Uredba važi do 30. septembra 2022. godine.

Na sednici Vlade Republike Srbije doneta je i Uredba o izmeni Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba, koja se produžava na narednih 30 dana.

Takođe, na sednici Vlade Republike Srbije doneta je i Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, koja važi do 30. septembra 2022. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, 30.08.2022.
Naslov: Redakcija