Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SANITARNOM NADZORU: Sanitarna inspekcija ima ovlašćenja da naredi da ugostitelj obezbedi adekvatan sistem za ventilaciju sa filterima


Od mirisa svežeg peciva ili tek ispečenog mesa na roštilju obično ogladnimo i poželimo da se u slast i sami najedemo. Ali, šta kada nam ti mirisi dojade? Šta ako smo neprestano izloženi isparenjima iz obližnje roštiljdžinice ili pekare u našoj zgradi?

Za sada možemo samo da ćutimo i trpimo.

Sudeći po odgovorima Sekretarijata za inspekcijske poslove, i ovoj će se muci žitelja Beograda jednom stati na rep, ali kada tačno – e, to se ne zna.

U toku je izrada odluke o bližim uslovima za opremanje ugostiteljskih i drugih objekata koji se bave pripremom hrane i pića uređajima kojima se obezbeđuje zaštita građana od dima, pare i neprijatnih mirisa, na području grada Beograda – rečeno je iz ovog Sekretarijata.

To bi možda i bila dobra vest da nam još u oktobru 2019. godine nisu rekli da se radi na toj odluci. Zbog čega smo i tri godine kasnije dobili isti odgovor, nije najjasnije.

Za sada, sanitarna inspekcija donekle uvodi red u ovoj oblasti.

U skladu sa odredbama Zakona o sanitarnom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) i Pravilnika o opštim sanitarnim uslovima koje moraju da ispune objekti koji podležu sanitarnom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 47/2006), sanitarna inspekcija ima ovlašćenja da naredi da ugostitelj obezbedi adekvatan sistem za ventilaciju sa filterima – kažu iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Oni dodaju i da njihova inspekcija za zaštitu životne sredine nadzire sprovođenje Zakona o zaštiti vazduha ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 10/2013 i 26/2021 - dr. zakon) i Uredbe o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vazduhu.

Na osnovu izveštaja ovlašćenih mernih kuća utvrđuje se da li se iz postrojenja za sagorevanje, u ugostiteljskom objektu gde se vrši termička obrada namirnica, emituju zagađujuće materije u vazduh iznad propisanih graničnih vrednosti. Električni uređaji za termičku obradu namirnica nisu postrojenja za sagorevanje u smislu navedene Uredbe – preciziraju iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Što u prevodu znači da električni roštilj nije problematičan.

Jer, mirisi koliko god bili neprijatni, uglavnom nisu opasni. Uglavnom, jer kada je reč o pečenjarama, pekarama, roštilju, njihova štetnost zavisi od toga šta se peče (da li tu ima ulja) i da li su u pitanju peći na drva, ugalj ili struju. Treći faktor, kako su objašnjavali stručnjaci, jeste i sistem ventilacije – ako je on dobar i otpadni gasovi se filtriraju, problema ne bi trebalo da bude.

A kada je reč o pečenju paprika, koje bi ovih dana trebalo da zamirišu širom grada, ili na primer roštiljanju u dvorištima zgrada – tu se komunalnim problemom ne smatraju mirisi (koliko god da su iritantni), već sama priprema namirnica na otvorenom. Naime, zabranjeno je paljenje vatre na javnim zelenim površinama i za takvo ponašanje propisane su i novčane kazne.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Ana Vuković, 29.08.2022.
Naslov: Redakcija