Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA MENJAČKIH POSLOVA: Kupovni kurs po jedinici strane valute - evra ne može da bude niži od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto


Odluka o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 84/2018, 86/2018 i 53/2020), sprečava menjačnice u Srbiji da postavljaju neograničene provizije prilikom promene deviza.

Propis kaže da kupovni kurs po jedinici strane valute - evra ne može da bude niži od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto. Prodajni kurs po jedinici strane valute - evra ne može da bude viši od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 procenata. Menjač može pri otkupu novčanica koje su u opticaju da naplati proviziju u iznosu od najviše 1 odsto.

Prema propisu Centralne banke, menjačnice su u obavezi da na početku svog radnog dana utvrde i istakne svoju kursnu listu, kao i visinu najvećeg procenta provizije. Zabranjeno je da se obaveštenja menjaju toku radnog vremena.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Ca., 29.08.2021.
Naslov: Redakcija