Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA: Izmenjen i dopunjen veći broj gradskih odluka


Usvajanje Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Beograda veoma je važna jer, kako je istakao zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, najveći broj građana se žali na buku koja dolazi pretežno iz ugostiteljskih objekata.

Grad Beograd je inicirao izmenu Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009 i 88/2010), čija je izrada u toku u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Dok čekamo novi Zakon o buci, potrebno je da rešimo probleme iz naše nadležnosti – istakao je Vesić.

On je precizirao da se novom Odlukom zabranjuje emitovanje muzike u baštama ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Beograda radnim danima posle 22 sata i petkom i subotom posle 23 sata.

Od ove Odluke se izuzimaju tri zone koje turisti najčešće posećuju. Prva zona je Skadarlija, gde je dozvoljeno emitovanje akustične muzike, druga je Ada Ciganlija i treća zona su priobalje reka Save i Dunava. Te tri zone će biti rešene Zakonom o buci. Tada će Komunalna milicija dobiti ovlašćenje da ima merače buke, da prekine muziku i oduzme sredstvo sa koga se emituje, kao i da do 30 dana zatvori ugostiteljski objekat – ukazao je Vesić.

On je istakao da će nove mere uticati uglavnom na tri do pet odsto ugostitelja, jer ostali ugostitelji ne remete kućni red i mir.

Moramo da nađemo meru tako da ugostitelji rade, a da se poštuje pravo na privatnost ljudi. Najviše su ugrožene centralne opštine jer se trenutna odluka ne poštuje. Kako smo stali na kraj bahatim vozačima, tako ćemo stati na kraj i ovima što iznajme kuću pored stambenog objekta i maltretiraju sve oko sebe – naveo je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da je Sekretarijat za zaštitu životne sredine u saradnji sa Građevinskim fakultetom utvrdio pravila zaštite od buke.

Moja poruka onima koji rade na rekama, kao i drugima koji misle da rade duže jeste da sprovedu mere zaštite od buke i onda će moći da rade dokle hoće, jer tada nikome neće smetati. Ovim izmena nećemo rešiti sve probleme, ali ćemo ih rešiti u najvećem delu Beograda – zaključio je Vesić.

Dopuna Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 101/2019), suštinski zabranjuje upotrebu otvorenog plamena i korišćenje ćumura u stambenim zgradama. Prema izveštajima MUP-a, odnosno vatrogasnih službi, to je jedan od najčešćih uzroka požara u stambenim zgradama, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na sednici Skupštine grada.

Vesić je podsetio da je u poslednje vreme bilo puno požara, uz žrtve i veliku materijalnu štetu.

Početkom pandemije virusa korona dogodio se strašan požar na Novom Beogradu kada je stradalo čak sedam ljudi. Doneli smo odluku kojom se zabranjuje upotreba ćumura i otvorenog plamena u stambenim zgradama. To se odnosi na stanare, ali i na vlasnike ugostiteljskih objekata koji se nalaze u stambenim zgradama. Odluka stupa na snagu 1. januara sledeće godine kako bi svi pripremili za nova pravila. Na sledećoj sednici dodatno ćemo precizirati ovu odluku po pitanju ugostiteljskih objekata, čime će biti rešeno i pitanje plinskih boca. Ukoliko plinske boce nisu atestirane apsolutno u skladu sa svim važećim propisima MUP-a, njihova upotreba će biti zabranjena. Imali smo nedavno požar u kineskom tržnom centru, kao i u Čika Ljubinoj, koji su bili izazvani plinskim bocama. Vreme je da se uvede red u ovu oblast. Mislim da će građani biti zadovoljni ovom odlukom, a sve je urađeno uz saglasnost Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije – rekao je Vesić.

Odbornici su usvojili i Odluku o dopuni Odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, kao i Odluku o obezbeđivanju uslova za razvoj, upravljanje i održavanje servisa za digitalno pružanje usluga u oblasti komunalnih delatnosti i ostalih poslova iz nadležnosti Grada Beograda "Beograd pametan grad – Belgrade smart city".

Gradski odbornici usvojili su i Zaključak o ispravci Odluke o završnom računu Grada Beograda za 2020. godinu, Odluku o otpisu potraživanja dospelih na dan 31.12.2018. po osnovu neizmirenih izvornih, javnih prihoda Grada Beograda prema Privrednom društvu kompanija "Progres" a. d. Beograd, Izveštaj o napretku sprovođenja programa zaštite životne sredine za period od 2016. do 2020. godine, kao i Odluku o dopunama odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda i kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Beograda.

Usvojen je izveštaj o napretku sprovođenja Programa zaštite životne sredine za period 2016. do 2020. godine. Izveštaj je pokazao da najveći broj aktivnosti potpuno ili u velikoj meri realizovan, od 366 aktivnosti realizovano je 270, što je 74 odsto. Dosadašnja realizacija je veoma uspešna jer smo tek na pola puta, a i pandemija je zaustavila aktivnosti.

Odbornici su usvojili Odluku o dopunama Odluke o taksi prevozu, Odluku o javnom prevozu u linijskoj plovidbi i Strategiju razvoja javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda za period do 2033. godine, sa presekom 2027. godine.

Obrazlažući Izmenu odluke o dopunama Odluke o taksi prevozu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da se ova odluka odnosi na Aerodrom "Nikola Tesla" sa ciljem da se konačno uvede red.

Sada ćemo omogućiti da komunalni milicionari budu unutra, a postojaće i red po kome će taksisti preuzimati putnike – rekao je Vesić.

Govoreći o Odluci o javnom prevozu u linijskoj plovidbi, Vesić je istakao da je ona važna zato što će biti moguće da se raspiše konkurs i zatraži partner za uspostavljanje linijskog rečnog prevoza.

To znači da ćemo imati povezano sve od Obrenovca do Grocke i sve do Zemuna, uključujući i Surčin. Građani koji žive na obalama reka moći će da koriste ovu vrstu javnog prevoza. Na ovaj način se definišu mesta za pristane i stanice, kao i uslovi pod kojima se tačno može obavljati rečni prevoz. Ovu vrstu prevoza će moći da koriste putnici sa karticom za javni prevoz. Na ovaj način ćemo moći da ubrzamo putovanje građanima čije se opštine nalaze na obalama reka a time ćemo smanjiti broj autobusa i gužve na putevima. Stvarno je šteta da Beograd, koji ima stotine kilometara rečnih obala, ne koristi ih za rečni prevoz kao što to čine drugi veliki svetski gradovi – rekao je Vesić.

On je dodao da nas sada čeka prilagođavanje javnog prevoza rečnom, kako bi građani mogli da pređu na druge vidove prevoza i da na taj način konačno Beograd dobije svoj rečni javni prevoz.

Govoreći o Izmeni odluke o dopunama Odluke o taksi prevozu, sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević je istakao da je propisan i poseban član 17. kojim se određuje postupanje u slučaju zastarelih i oštećenih identifikacionih nalepnica koje se nalaze na vetrobranskim staklima svakog taksi vozila.

Nalepnice su vezane i za ulazak u prostor aerodroma i za korišćenje elektronskog sistema koji smo uveli. Uvedena je i kaznena odredba za privredna društva u iznosu od 120.000 dinara, za preduzetnika 70.000 i za taksi vozača u iznosu od 20.000 dinara. To je deo mera koje želimo da primenimo kako bismo dodatno uveli red u sistem taksi prevoza, posebno kada je reč o taksiranju u sklopu Aerodroma "Nikola Tesla". Novim elektronskim sistemom za prijavljivanje taksista na aerodromu predviđeno je da taksisti dolaze na parking koji je određen za njih, nakon čega se vrši elektronsko prijavljivanje. Oni su dužni da budu pored ili u vozilima te da na displeju prate redosled preuzimanja mušterija, odnosno zonu ulaska na terminal. Tu su takođe predviđene kazne od 50.000 dinara za privredno društvo, za preduzetnika 20.000, 8.000 za odgovorno lice, a za zaposlenog 12.000 dinara – rekao je Vasiljević.

Izvor: Vebsajt Beoinfo, 30.08.2021.
Naslov: Redakcija