Zastava Bosne i Hercegovine

IZVEŠTAJ EVROPSKOG REVIZORSKOG SUDA O UNAPREĐENJU VLADAVINE PRAVA NA ZAPADNOM BALKANU: Evropska komisija ublažava oštre ocene Suda o stanju u Srbiji


Na radnu verziju izveštaja Evropskog revizorskog suda o rezultatima mera Evropske komisije (EK) za unapređenje vladavine prava na Zapadnom Balkanu, EK je poslala komentare od kojih neki predlažu blaži opis stanja u Srbiji od oštrih ocena Suda, piše austrijski list Standard, preneo je Europian Western Balkans (EWS).

Proces izrade izveštaja je još u toku i njegova konačna verzija se očekuje krajem godine, međutim interni dokument je već poslat Evropskoj komisiji.

Komentare na dokument Sudu je poslao generalni direktorat za pregovore o proširenju, koji vodi komesar Oliver Varhelji, a u kom je u skorije vreme došlo do određenih kadrovskih promena.

Kako Standard navodi, kada se pročitaju prvi komentari Komisije, konačna verzija izveštaja Revizorskog suda trebalo bi da bude objavljena tek krajem godine, ali je primetno da Komisija "smekšava" izbor reči kod ocene vladavine prava u Srbiji.

List kao primer navodi 65. pasus u kome Revizorski sud piše o "negativnom izveštaju", a Komisija predlaže da se reč "negativan" izbaci.

U izveštaju Suda, osvrćući se na izveštaj Komisije, naglašeno je da on opisuje "poprilično mračnu sliku stanja vladavine prava u Srbiji", dok Komisija komentarima preporučuje da se ne upotrebljavaju izrazi kao što je "mračna slika" i da se upotrebe tačni citati iz njenih dokumenata.

Sud navodi da je "politički uticaj na pravosuđe konstantan i ozbiljan problem", a Komisija predlaže da se upotrebi izraz "pritisak na pravosuđe ostaje visok".

"Komisija je u otvorenoj dilemi – kada bi jasno utvrdila da u oblasti vladavine prava u Srbiji ne postoji napredak i suspendovala pregovore, to bi moglo da pojača otpor Beograda kada je reč o dijalogu sa Kosovom", ocenjuje Standard.

Izvor: Vebsajt N1, 30.08.2021.
Naslov: Redakcija