Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UTVRĐIVANJU POREKLA IMOVINE I POSEBNOM POREZU: Ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, ostaće bez tri četvrtine njene vrednosti. Ako sud utvrdi da je imovina stečena krivičnim delom, biće oduzeto sva imovina koja je stečena na taj način


Godišnjim smernicama koje neće biti javne biće utvrđeno čija će se imovina proveravati, njih će donositi direktor Poreske uprave, ali postupak može da se pokrene i na osnovu prijave građana ili neke institucije.

Vlast u Srbiji ocenjuje da će Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu ("Sl. glasnik RS", br. 18/2020 - dalje: Zakon) biti "oštar mač u borbi protiv korupcije" i da neće biti selektivnih meta.

Ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, ostaće bez tri četvrtine njene vrednosti.

Ako sud utvrdi da je imovina stečena krivičnim delom, biće oduzeto sva imovina koja je stečena na taj način.

Za proveru imovine zaduženo je posebno odeljenje u Poreskoj upravi, a uskoro se očekuje da bude izabran rukovodilac tog odeljenja.

Prema tom Zakonu, na udaru će se naći oni za koje se posumnja ili utvrdi da za najviše tri uzastopne godine, ima razliku veću do 150 hiljada evra između povećanja imovine i prijavljenih prihoda.

Zakon predviđa da se poreskom stopom od čak 75 posto oporezuje nezakonito stečena imovina.

Ona predstavlja razliku između prijavljenih prihoda i povećane imovine čije se poreklo ne može dokazati.

Ako se pojavi sumnja da je izvršeno krivično delo, Poreska uprava o tome obaveštava policiju, a Poresku policiju javno tužilaštvo.

U odeljenju Poreske uprave biće i ljudi iz MUP-a, NBS, Uprava za sprečavanje pranja novca, Agencije za borbu protiv korupcije, Republičkog geodetskog zavoda, Agencije za privredne registre i Centralnog registra hartija od vrednosti.

"Ako žele da uvere javnost u iskrenost svojih namera Zakon bi pre svega morao biti primenjen na one koji vrše javne dužnosti", kaže profesor Ekonomskog fakulteta u penziji Ljubomir Madžar.

Podseća da su političari svesni da donošenje tog Zakona uvek donosi i političke bodove, pa može da bude i opasno oruđe da se obruše na nekoga ko im ne odgovara.

Zakon je usvojen 29. februara, stupio je na snagu 11. marta, a primena počinje 12. marta 2021. godine.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 29.08.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija