Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Tokom korone višestruko uvećan broj pritužbi


Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da se tokom pandemije korona virusa višestruko povećao broj građana koji su tražili njegovu pomoć, a samim tim i poverenje u instituciju Ombudsmana.

Prema njegovim rečima, građani su se najviše žalili na mere ograničenja kretanja, koje su u početku obuhvatale i decu sa autizmom, što je rešeno nakon obraćanja ombudsmana Vladi Republike Srbije.

On je naveo da je direktnom saradnjom sa lokalnim samoupravama i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja rešen i problem dobijanja dozvola radi viđanja roditelja sa detetom sa kojim ne žive.

"Pomogli smo i oko toga da se zabrana kretanja ne odnosi na osobe koje napuštaju stanove i kuće zbog zaštite od nasilja u porodici, povratka naših građana iz inostranstva u Srbiju na početku epidemije", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ocenio kao dobru.

"Ovo ministarstvo pokazalo se kao jedna od najodgovornijih državnih institucija što se tiče postupanja po zahtevima i preporukama Zaštitnika građana", naveo je Pašalić.

Dodao je da će u budućnosti biti uloženo više truda da se poboljša saradnja u pogledu zahteva za izjašnjenje povodom pojedinih slučajeva koji su izazvali posebnu pažnju javnosti.

Izvor: Vebsajt Nova, 29.08.2020.
Naslov: Redakcija