Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA SEDNICA KOORDINACIONOG TELA ZA SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: Do kraja 2019. godine najavljene izmene Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti


Ministar finansija Siniša Mali predsedavao je sednicom Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije koja je održana u zgradi Vladi Republike Srbije. Sednici su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva trgovine, Republičkog sekretarijata za javne politike i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Članovi Koordinacionog tela su razmatrali u kojoj meri su realizovane aktivnosti koje su deo Akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog programa suzbijanje sive ekonomije 2019-2020, koji je Vlada Republike Srbije usvojila u aprilu ove godine.

Akcioni plan sadrži 36 mera i 153 aktivnosti, a prvi izveštaj dostavljen je članovima Vlade početkom avgusta, sa informacijama o aktivnostima čiji je rok za završetak bio drugi kvartal 2019. godine.

Ministar Siniša Mali, koji je i predsednik Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, je drugim članovima predstavio dosadašnje rezultate, i istakao da je od 27 aktivnosti čiji je rok za realizaciju drugi kvartal 2019. godine, 14 aktivnosti realizovano, što predstavlja 52 odsto, kao i da je šest aktivnosti delimično realizovano.

Mali je dodao da to jeste dobar rezultat, ali da je cilj da sve aktivnosti budu sprovedene u predviđenom roku.

Na sastanku je posebno istaknuto da su već započele aktivnosti na zatvaranju nelegalnih šljunkara, koje potpuno nezakonito koriste vodne resurse. Do sada su zatvorene četiri šljunkare širom Srbije, a preduzete su mere da bude zatvoreno još tri u skorijem periodu.

Poseban fokus Koordinacionog tela je na poljoprivredi, s obzirom da je u tom sektoru bilo najviše neprijavljenih radnika. Kada je reč o prijavljivanju sezonskih radnika u poljoprivredi, na sastanku je istaknuto da je ove godine do sada prijavljeno čak 20.500 radnika, dok je tokom 2017. godine ukupno prijavljeno 3.585. Naime, prethodnim akcionom planom je predviđena mnogo jednostavnija i lakša procedura za njihovo prijavljivanje.

Na sednici su zatim razmatrane aktivnosti čiji je rok za realizaciju treći i četvrti kvartal, a sastanak Stručne grupe, koja deluje u okviru ovog tela, je zakazan za septembar.

Posebno je naglašeno skeniranje javno dostupnih internet portala, društvenih mreža i drugih e-platformi preko kojih se subjekti organizovano oglašavaju i nelegalno vrše prodaju preko interneta za posebno definisane proizvode, a koje bi trebalo da bude realizovano u trećem kvartalu ove godine.

Ministar Mali je napomenuo da je jedan od prioriteta Ministarstva finansija u četvrtom kvartalu usvajanje izmene i dopune Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 65/2001, 45/2002, 47/2002, 91/2002, 23/2003, 16/2004, 76/2004, 31/2005, 25/2013, 119/2013, 135/2014, 80/2017, 98/2017 i 86/2018) radi uvođenja konsolidovane naplate poreza i automatizovanog obračuna paušalnog oporezivanja. Poreska uprava je pokrenula pripreme za početak projekta za novi sistem paušalnog oporezivanja i plan je da se od 2020. godine počne primena novog sistema oporezivanja za paušal. Poreska uprava je izvršila analizu poslovnog procesa i dala smernice razvoja sistema, zaključio je ministar Siniša Mali.

Izvor: Vebsajt RTV, 29.08.2019.
Naslov: Redakcija