Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O MEMORIJALNOM CENTRU STARO SAJMIŠTE: Predlog zakona tokom jeseni u skupštinskoj proceduri


Predlog zakona o Memorijalnom centru Staro Sajmište, posvećenom stratištu Jevreja u Beogradu u Drugom svetskom ratu, trebalo bi da bude pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije u novembru, izjavio je direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof.

"Konačno smo na pravom putu... Nacrt zakona je manje-više završen i nadam se da će biti predstavljen parlamentu u novembru", rekao je Zurof, koji se u Beogradu sastao s predsednikom Srbije, sa kojim je, osim o Starom sajmištu, razgovarao i o potresima u jevrejskoj zajednici i Jasenovcu.

Zurof kaže da nije siguran kada će početi izgradnja Memorijalnog centra, ali dodaje da je usvajanje zakona prvi korak i osnova za finansijsku podršku Ministarstva kulture.

On je, navodeći da Zakon o Starom Sajmištu pre svega osigurava aktivno učešće jevrejske zajednice u Srbiji, rekao da je predsedniku Srbije predložio da međunarodni savetodavni komitet učestvuje u izradi zakona pre nego što bude predstavljen parlamentu, jer će biti u poziciji da pruže savete i predloge.

Zurof je rekao da je jevrejska zajednica širom sveta uzrujana zbog dešavanja u Jevrejskoj opštini Beograd i da očekuje da će nesuglasice biti rešene uz posredovanje predsednika Srbije.

Kaže da je savetovao predsednika da se sastane sa čelnicima jevrejske zajednice kako bi se problem konačno rešio.

"Novu zajednicu, koja se uzdigla iz pepela, zajednicu koju su ponovo izgradili rabini, u osnovi ugrožava veliki broj uljeza koji ne bi trebalo ni da budu deo zajednice, koji nisu Jevreji i nemaju veze s jevrejskim narodom i pokušavaju da preuzmu stvar u svoje ruke zbog novca i moći", rekao je Zurof.

Zurof je rekao da je jedna od tema bila i ustaški logor Jasenovac u Drugom svetskom ratu i nedavne publikacije koje, kako kaže, "recikliraju" broj žrtava.

Prema njegovim rečima, 700.000 žrtava je preuveličana cifra, dok je broj od 50.000 žrtava Jasenovca, koja se pominje u hrvatskoj javnosti, znatno umanjena.

Izvor: Vebsajt RTV, 29.08.2019.
Naslov: Redakcija