Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS: Doneta Odluka o izboru strateškog partnera za izgradnju Moravskog koridora


Vlada Republike Srbije usvojila je Odluku o izboru strateškog partnera u cilju realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate–Preljina ("Moravski koridor").

Na osnovu sprovedenog javnog poziva za strateškog partnera, izabrani Konzorcijum "Behtel-Enka" gradiće Moravski koridor dužine 112 kilometara. Time će biti povezan Koridor 10 i auto-put "Miloš Veliki", a samim tim i približno 500.000 ljudi, kao i gradovi Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac.

Pored izgradnje auto-puta, projekat će obuhvatiti i regulaciju Zapadne Morave i njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacione infrastrukture.

Na sednici je usvojena i Platforma za učešće delegacije Republike Srbije na Kineskom međunarodnom sajmu za investicije i trgovinu, koji će biti održan od 8. do 11. septembra ove godine u gradu Sijamen u provinciji Fuđian.

Učešće Srbije na ovom sajmu otvoriće nove mogućnosti za unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje dve zemlje i veća kineska ulaganja u različite oblasti u Srbiji.

Srbija će na izložbenom prostoru od 810 kvadratnih metara predstaviti konkretne projekte, institucije i kompanije, u cilju što boljeg prezentovanja privrednih i investicionih potencijala zemlje.

Delegaciju Srbije predvodiće potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Na sednici su donete odluke o osnivanju Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, Akademije strukovnih studija Šumadija, Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd i Akademije tehničko-umetničkih strukovnih studija Beograd.

Osnivanje ovih akademija doprineće efikasnijem, efektivnijem i ekonomičnijem ostvarivanju ciljeva strukovnog visokog obrazovanja i njegovom povezivanju sa potrebama tržišta rada.

Izvor: Vebsajt Vlade RS, 29.08.2019.
Naslov: Redakcija