Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIORITET MINISTARSTVA PRAVDE USVAJANJE SETA PRAVOSUDNIH ZAKONA IZ OBLASTI BORBE PROTIV KORUPCIJE I PORODIČNOG NASILJA, TE ZAKONA O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI I O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE


Glavni prioritet Ministarstva pravde u narednom periodu će biti dosledno sprovođenje Akcionog plana za Poglavlje 23, sa naglaskom na poboljšanje efikasnosti sudstva, izjavila je ministarka pravde, Nela Kuburović.

Ona je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom navela i da će se unapređenje efikasnosti pravosuđa, sprovoditi kroz jačanje pravosudnih profesija, javnih beležnika, izvršitelja i medijatora, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Kuburović je rekla i da je cilj toga da se sudovi što više rasterete kako bi mogli da se bave svojim osnovnim poslom, a to je suđenje, navodi se u saopštenju.

Ona je najavila da će se uskoro pred narodnim poslanicima naći set pravosudnih zakona, "kako onih iz oblasti borbe protiv korupcije i porodičnog nasilja, tako i zakoni o besplatnoj pravnoj pomoći i o Agenciji za borbu protiv korupcije".

Kuburović i Devenport su se saglasili da je dosadašnja saradnja Ministarstva pravde i Delegacije EU u Srbiji bila uspešna i izrazili nadu da će saradnja i u budućnosti biti na tom nivou.

Devenport je istakao da je otvaranje Poglavlja 23 dostignuće Ministarstva pravde i celog tima koje je ono predvodilo i da je sada upravo prioritet dosledna primena Akcionog plana za to poglavlje.

Za početak oktobra je najavio posetu predstavnika Evropske komisije, što će, kako je rekao, biti dobra prilika i za Srbiju i za EU, da se dobro definišu i razumeju naredni koraci.

Delegacija EU, prema njegovim rečima, je kao i do sada na raspolaganju za svu pomoć i podršku u tom poslu.

Srbija je u pristupnim pregovorima sa EU 18. jula ove godine otvorila poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa, ljudskih prava, slobode i bezbednosti.

Izvor: Vebsajt RTV, 01.09.2016.
Naslov: Redakcija