Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA OBRAZOVNOG SISTEMA: TEHNIčKO OBRAZOVANJE I INFORMATIKA POSTAćE JEDAN PREDMET KOJI ćE SE ZVATI DIZAJN. RAZMATRA SE MOGUćNOST NOVčANOG KAžNJAVANJA RODITELJA čIJA DECA IMAJU VIšE OD 20 NEOPRAVDANIH IZOSTANAKA. JAčANJE ULOGE RODITELJA U ODLUčIVANJU, KONTROLI I OCENJIVANJU NASTAVNIKA I DIREKTORA šKOLA, KROZ FORMIRANJE NOVIH NEZAVISNIH RODITELJSKIH TELA


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, najavio je da će uloga roditelja u školi biti mnogo veća, i da će oni ubuduće ocenjivati i rad nastavnika i direktora.

"Roditeljima je dodeljena slaba uloga u školi i to mora da se promeni. Njih niko nikada nije pitao šta zaista misle, a oni mnogo znaju. Zato pojačavamo ulogu roditelja u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika i direktora škola, i to kroz nezavisna, nova roditeljska tela", rekao je Šarčević za Politiku.

Ministar je obećao i veću ulogu inspekcija, kažnjavanje direktora i sekretara škola koji prikrivaju radna mesta, kao i dostupnost podataka za celokupno privatno obrazovanje, posebno za fakultete.

Kako je naveo, fakulteti koji ne dostave podatke o svom radu, dospeće na listu nepoželjnih.

Tehničko obrazovanje i informatika postaće jedan predmet koji će se zvati Dizajn, najavio je Šarčević.

On se osvrnuo i na mogućnost novčanog kažnjavanja roditelja čija deca imaju više od 20 neopravdanih izostanaka i naveo primere iz sveta gde se za 20 neopravdanih časova plaća čak 1.500 evra.

Izvor: Vebsajt N1, 30.08.2016.
Naslov: Redakcija