Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O OCENJIVANJU UČENIKA U SREDNJOJ ŠKOLI: NOVI PRAVILNIK BIćE OBJAVLJEN NAREDNIH DANA


Pravilnik o ocenjivanju učenika u srednjoj školi biće objavljen za nekoliko dana, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić.

Novi način ocenjivanja neće biti drastično drugačiji, ali će veoma značiti za autoritet nastavnika, pojasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, Pravilnik će postati priručnik nastavnicima i imaće nove alate za ocenjivanje. To znači da će svakom nastavniku biti mnogo lakše ako se oslanja na priručnik i može da odbrani integritet za ocenu koju je dao učeniku i da ne podleže pritiscima.

Govoreći o nedavno usvojenom Zakonu o udžbenicima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015), Verbić je podsetio da će taj propis omogućiti da nastavnici biraju udžbenike prema svom načinu rada, ali ne kako je bilo do sada, kada svako odeljenje ima drugačiji udžbenik.

To onemogućava nasleđivanje knjiga, rekao je Verbić i istakao da je novim Zakonom ograničen broj udžbenika za svaki predmet.

Tako će biti moguće najviše šest različitih udžbenika, što je prema Verbićevim rečima, sasvim zadovoljavajuće jer će moći da se pokaže različitost, ali neće, kao do sada, biti tako veliko "šarenilo".

Izvor: Vebsajt Blic, 01.09.2015.