Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROGRAM EU "HORIZONT 2020": PRIVREDNICI MOGU RAčUNATI NA 50.000 EVRA, A U DRUGOM KRUGU DO DVA MILIONA EURA, ZA POKRETANJE ILI REALIZOVANJE SVOJE IDEJE. PROIZVOD MORA DA BUDE INOVATIVAN, A OBLASTI U KOJIMA MALA I SREDNJA PREUZEćA IMAJU šANSU SU POLJOPRIVREDA, PREHRAMBENA INDUSTRIJA, MEDICINA, TRANSPORT


Osnovni uslov za konkurisanje za sredstva iz programa EU pod nazivom "Horizont 2020" je da preduzeće bude registrovano u Agenciji za privredne registre, da privrednici imaju inovativnu ideju, ali i želju da konkurišu, izjavio je Nikica Marinković iz nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Marinković je rekao da postoji nekoliko krugova prilikom konkurisanja za sredstva iz tog projekta i da, ukoliko prođu prvi krug, privrednici mogu računati na oko 50.000 evra za pokretanje ili realizovanje svoje ideje.

U drugom krugu taj novac za razvijanje sopstvenog biznisa iznosi od 500.000 do dva i po miliona evra, istakao je Marinković.

Glavni uslov je da proizvod mora da bude inovativan i to ne na nivou Srbije, već na nivou Evrope ili celog sveta.

Mnogo je oblasti u kojima mala i srednja preuzeća imaju šansu da se okušaju, smatra Marinković, a kao primer naveo je poljoprivredu, prehrambenu industriju, medicinu ili transport, pa čak i istraživanje svemira.

Marinković je dodao da GIZ sprovodi projekat i podržava preduzeća iz devet opština iz Istočne Srbije, kojima i pomažu da napišu projekat i učine prvi korak i konkurišu za sredstva.

On je precizirao da su, prema poslednjim podacima, 44 firme i naučne institucije uspele da dobiju projekte.

Svaka tri meseca se organizuju novi krugovi za dodelu sredstava, ali privrednici mogu da prijave svoju ideju u svakom trenutku, objasnio je Marinković.

Privrednicima, naučnicima i civilnom sektoru u Srbiji, kako je rečeno, od 2014. godine je dostupan program EU pod nazivom "Horizont 2020" u kome je čak 78 milijardi evra.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.09.2015.