Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O UDŽBENICIMA: PREDVIđA SE UVODJENJE ELEKTRONSKIH KNJIGA?


Nagomilane probleme u našim školama donekle bi mogao da reši potpuno novi Zakon o udžbenicima, koji je u pripremi, a čijom primenom bi se smanjio broj knjiga za svaki predmet, ali kojim se planira i uvođenje elektronskih udžbenika, kao i unošenje novih podataka svake godine, umesto knjiga koje đaci sada koriste i po 20 godina. Udžbenike za novu školsku godinu za osnovce i srednjoškolce, roditelji od sada mogu da kupe i rezervišu preko Interneta.

Preobimno i zastarelo gradivo, prevelik izbor i često nekvalitetan sadržaj, najveći su problemi kada je reč o školskim udžbenicima kod nas. Tako, primera radi, u Srbiji ima registrovano 76 izdavača udžbenika, koji se svake godine bore za deo tržišta koji dostiže i do 200 miliona evra po godini.

Ovaj veliki i tromi problem mogao bi biti rešen uvođenjem elektronskih udžbenika i obrazovnih softvera.

Ipak, to je lakše reći nego učiniti. Barem ako je suditi prema činjenici da je u maju povučen nacrt zakona koji bi trebalo da reguliše tu oblast.

Istovremeno, Agencija za borbu protiv korupcije upozorava da je realnost na tržištu knjiga takva da se izdavači utrkuju da školama ili nastavnicima, koji odlučuju iz kojih će knjiga deca učiti, daju poklone uz svaki kupljeni komplet.

Za to vreme, roditelji su ti koji plaćaju ceh, te za set udžebenika izdvajaju od 11 do 15 hiljada dinara.

  • Autori novog zakona nastojaće da i udžbenici dobijaju ocene i da one budu javno dostupne, kao i da za udžbenike najodgovorniji i dalje budu Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Nacionalni prosvetni savet i Ministarstvo prosvete.

Udžbenike za novu školsku godinu za osnovce i srednjoškolce, roditelji od sada mogu da kupe i rezervišu preko Interneta.

Udžbenike i školski pribor, moguće je kupiti na novom sajtu gradskibiro.rs, na kojem roditelji ili školarci mogu da izaberu izdavača, knjigu, ili nešto od ostalih ponuđenih artikala, da ih ubace u "korpu", a kupljene stvari će biti u roku od 48 sata isporučene na kućnu adresu, u bilo kom gradu u Srbiji.

Cene udžbenika su iste kao i kod izdavača, a u ponudi su knjige Zavoda za udžbenike, Bigza, Eduke, Freske, Klett-a, Kreativnog Centra, Kruga, Logosa i Matematiskopa. Osim udžbenika za osnovce i srednjoškolce, nova onlajn platforma gradskibiro.rs ima i lektire i rečnike, sveske, zbirke zadataka, blokove, lenjire…

Članovi tima koji su pokrenuli sajt rekli su da će u narednom periodu imati i program za levoruke osobe što je novina u Srbiji.

Distribucija će se vršiti u besplatnim biorazgradivim torbama ili kesama koje se mogu koristiti više puta, a podložne su razgradnji u roku do četiri godine, dok je običnim kesama vreme respada oko 400 godina.

Takođe, svaki artikal ima oznaku u kojoj meri može da bude recikliran. Na primer: gumica za brisanje je označena sa 0% jer niko ne sakuplja njene opiljke, grafitna ili bojica je 0% jer se troši ili konstantno zarezuje, ali lenjir je plastika i može biti reicikliran u potpunosti, lepak u stiku je 25 odsto...

Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju prošle godine bilo je uvedeno u deset škola a ove godine, na konkurs se prijavilo njih 66.

Predavanja o seksualnom vaspitanju držaće edukatori, po priručniku koji je pripremio tim stručnjaka – lekara i psihologa.

A jedan od autora je gošća Jutarnjeg programa Aleksandra Kapamadžija, ginekološkinja.

Izvor: