Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Izmenama Zakona biće predviđen novi model finansijske podrške rađanju


Nove mere za podsticaj rađanja u zemlji biće usvojene do početka septembra, a od njih se očekuje da pomognu borbu sa padom nataliteta, što je jedan od najvećih problema naše zemlje. Lako se obnavlja društvo koje je bogato decom.

Najavljujući nove poteze države u borbi sa belom kugom, ovo je poručio predsednik Srbije. On je odbacio da najavljeni populacioni potezi, koji podrazumevaju i iznos od 5.000 evra za prvo dete, imaju veze sa politikom.

- Moramo da razmišljamo šta nas čeka u budućnosti. Ovaj iznos bio bi sveukupna podrška rađanju, a njome bi se finansijski oslobodili gradovi koji sada izdvajaju sredstva u tu svrhu. Beograd tako daje oko 20 miliona za novorođenu decu. Država bi preuzela tih 100.000 dinara koje daje grad Beograd, a dodala bi još 300.000. Plan je da to ukupno bude približno 5.000 evra po rođenom detetu - naveo je on.

Šef države je naglasio da će opštine i gradovi novac za novorođenčad moći da preusmere na druge probleme. Ova stimulacija, kako je rekao, sigurno će važiti za prvo dete, kako bi se podstakle majke da ranije rađaju, naročito u siromašnijim krajevima Srbije.

Kako je pojasnio šef države, u planu su tri velike promene. Priprema se povećanje novčane naknade za trudnice i porodilje, zatim rešavanje određenih zakonskih poteškoća koje se tiču zarada trudnica i porodilja, kao i pojednostavljivanje birokratskih procedura za vantelesnu oplodnju. Biće promenjen i prag godina žena, do kojih će država finansirati pokušaje vantelesne oplodnje.

Sve zajedno, očekuje se da nove mere bar donekle doprinesu povećanju broja dece, jer je depopulacija glavni problem države.

Uz konstataciju da je bilo napada kako je rađanje pitanje ekonomskog statusa i očekivanja, on je primetio da tamo gde žive najbogatiji imamo najmanje dece.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. N., 28.07.2021.
Naslov: Redakcija