Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TRGOVINI: Zabranjeno je reklamiranje robe po sniženoj ceni koje ima u tako maloj količini da je očigledno da se namerava privlačenje kupaca kako bi kupili i drugu robu. Količina robe koja se prodaje po nižim cenama mora da bude 20 odsto, a ne po komad odeće ili par cipela


Šta su sezonska sniženja, rasprodaje, a šta akcijska prodaja, definisano je novim Zakonom o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019 - dalje: Zakon), koji je stupio na snagu 30. jula 2019. godine.

Njime bi trebalo da bude sprečena česta pojava lažnih sniženja i rasprodaja.

Novi Zakon tačno definiše period sezonskih sniženja od maksimalno dva puta godišnje. Sezonsko sniženje započinje između 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula, te može trajati najviše 60 dana. Tako bi trebalo da se izbegne da se u isto vreme ista roba u jednim radnjama prodaje po nižim, a u drugim po redovnim cenama.

Kada je u pitanju rasprodaja, osim što se jasno mora istaći redovna i snižena cena, trgovac je dužan da fizički odvoji robu koja je na rasprodaji. Roba koja je imala jednu cenu samo nekoliko dana, pa je onda navodno snižena, smatraće se obmanjujućom poslovnom praksom i trgovac će biti kažnjen.

Novim Zakonom zabranjeno je i reklamiranje robe po sniženoj ceni koje ima u tako maloj količini da je očigledno da se namerava privlačenje kupaca kako bi kupili i drugu robu. Količina robe koja se prodaje po nižim cenama mora da bude 20 odsto, a ne po komad odeće ili par cipela.

Izvor: Vebsajt 021, 31.07.2019.
Naslov: Redakcija