Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KOMUNALNOJ MILICIJI: Milicionar ima pravo da zaustavi lice koje baca smeće iz automobila, kamione koji sa gradilišta odvoze šut, a da ga nisu pokrili zaštitnom ciradom, kao i one kojima curi ulje dok upravljaju vozilom


Po novom Zakonu o komunalnoj miliciji ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019) milicionar će imati pravo da zaustavi ljude koji bacaju smeće iz automobila, kamione koji sa gradilišta odvoze šut, a da ga nisu pokrili zaštitnom ciradom, kao i one kojima curi ulje dok upravljaju vozilom, izjavio je načelnik beogradske komunalne milicije Ivan Divac.

Divac je pojasnio da će milicionari imati pravo da zaustavljaju i isključuju iz saobraćaja vozilo kome curi ulje, jer to nije bezbedno i da pozovu gradsku čistoću da očisti put.

"Prevoz šuta ili bahato ponašanje pojedinih vozača koje mrzi da izađu iz auta da bi bacili đubre u kontejner, sve su situacije na koje su nam građani sami ukazivali, tražili da reagujemo, ali su nama dosad ruke bile vezane. Negde ćemo upozoravati, a one najbahatije ćemo kažnjavati", rekao je Divac.

Prema njegovim rečima, komunalci će imati pravo da upozoravaju "Beograd put" na pojavu udarnih rupa, da zovu "Gradsko zelenilo" kada slomljeno drvo ugrozi bezbednost saobraćaja ili pešaka, ali i druge nadležne službe u delokrugu njihovog rada.

Kada se radi o kontroli buke u stanovima, Divac kaže da su u toku izrade određenih zakona, poput zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, izmene zakona o buci, kao i izrada odluke o kućnom redu, koje bi trebalo da daju šira ovlašćenja komunalnim milicionarima da postupaju u odnosu na različite izvore buke.

Izvor: Vebsajt RTV, 31.07.2019.
Naslov: Redakcija