Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je na sednici članovima Vlade informaciju o radu Kontakt centra, koji je na njen predlog formiran u okviru veb sajta Vlade Srbije 5. novembra prošle godine.

Time je prvi put ostvarena neposredna komunikacija Vlade sa građanima, koji su u roku od 72 časa dobili odgovor na brojna pitanja, postavljana svim ministarstvima i institucijama.

Premijerka je pohvalila rad svih kabineta, s obzirom na to da je procenat obrađenih i odgovorenih predmeta 89 odsto. U periodu od 5. novembra 2018. godine do 30. jula ove godine pristiglo je ukupno 3.867 zahteva građana na koje je, u približno 90 odsto slučajeva, odgovoreno u roku od 72 časa.

Vlada je usvojila Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju, kojim se usaglašava radno zakonodavstvo Srbije sa međunarodnim standardima Međunarodne organizacije rada (MOR) i Evropske unije.

Predloženim zakonskim rešenjima urediće se ova oblast i maksimalno zaštititi takozvani agencijski zaposleni. Naime, agencijskim zaposlenima biće obezbeđena jednaka zarada i drugi uslovi rada (radno vreme, odsustva, odmori) bezbednost i zdravlje na radu i drugi uslovi rada koji se primenjuju na zaposlene koje neposredno zapošljava poslodavac.

Članovi Vlade doneli su i odluku da zgrada "Progresa" u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu dobije status spomenika kulture.

U cilju podrške proslavi osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, Vlada je uputila sredstva u iznosu od 30 miliona dinara Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, kao donaciju za obeležavanje ovog istorijski važnog događaja.

Na sednici je doneta odluka da se Eparhiji žičkoj SPC-a obezbede sredstva u iznosu od 58 miliona dinara kao novčana pomoć za završetak radova na izgradnji i uređenju manastira Žiča i katedralnog hrama u Kraljevu.

Izvor: Vebsajt Vlade, 01.08.2019.
Naslov: Redakcija