Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENJENI STATUT GRADA BEOGRADA: Prestonica ima deset gradskih i sedam prigradskih opština, sa većim ovlašćenjima nego do sada


Skupština grada Beograda usvojila je nedavno Odluku o promeni Statuta grada Beograda po kojoj prestonica sada ima deset gradskih i sedam prigradskih opština, sa većim ovlašćenjima nego do sada.

U gradske, po novom Statutu grada, spadaju Stari grad, Vračar, Palilula, Zvezdara, Voždovac, Čukarica, Novi Beograd, Savski venac, Rakovica i Zemun koji ukupno zauzimaju skoro 1.030 kilometara kvadratnih i imaju 1.273.651 stanovnika.

Na drugoj strani su prigradske opštine u koje spadaju Surčin, Mladenovac, Lazarevac, Obrenovac, Sopot, Barajevo i Grocka. One se nalaze na površini od 2.126 kilometara kvadratnih i imaju 357.473 stanovnika.

Dakle, prigradske opštine su teritorijalno duplo veće od gradskih, ali zato imaju, prema dostupnim podacima, tri i po puta manje žitelja.

Novi Statut će omogućiti da prigradske opštine, uz saglasnost grada, imaju svoja javna preduzeća, kao i da Grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine, što do sada nije bio slučaj.

Gradske i prigradske opštine moći će da ulažu u javne objekte i površine, pa će opština moći sama da uredi park, dečije igralište, školu ili vrtić. Između ostalog opštine će moći da grade i komunalne objekte kao što su groblja i pijace ili obavljaju, uz saglasnost grada, komunalne delatnosti.

Izvor: Vebsajt Blic, 30.07.2019.
Naslov: Redakcija