Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE JAVNOIZVRŠITELJSKE TARIFE: Kod malih potraživanja planirano je smanjenje predujma, ali i umanjenje fiksirane naknade za izvršenje na računu budžeta


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 54/2019). Ključna novina predviđa da dužnik neće moći da ostane bez kuće ili stana za komunalni dug manji od 5.000 evra, ako je to jedina nekretnina u njegovom vlasništvu. Građani koji imaju problema sa vraćanjem dugova žale se na visinu izvršiteljskih naknada, a u Ministarstvu pravde kažu da će u narednom periodu raditi na izmeni Javnoizvršiteljske tarife ("Sl. glasnik RS", br. 59/2016), tako da broj radnji izvršitelja koje se naplaćuju bude smanjen.

Uvođenjem Zakona o izvršenju i obezbeđenju niz javnih ovlašćenja i nadležnosti postepeno je preneto sa suda na izvršitelje, čiji rad nosi posebne troškove.

Za neplaćena dva računa za Infostan u ukupnom iznosu od tri i po hiljade dinara, Beograđanka J.I. dodatnih skoro 15 hiljada treba da plati izvršiteljima.

"Izvršiteljska tarifa, odnosno, naknade, svakako nisu primerene niti trenutnoj situaciji u društvu, niti materijalnom položaju većine dužnika, naročito kada se uzme u obzir da te naknade za izvršitelje nekada višestruko premašuju iznos glavnog duga", kaže Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja "Efektiva".

Tri su oblasti u domenu rada izvršitelja na koje se građani Srbije žale Zaštitniku građana.

"Prvo, dostava rešenja o izvršenju, drugo, procenat ili visina koja se uzima od zarade, primanja ili penzije u postupku izvršenja i treće, to su tarife, odnosno visina naknade za rad izvršitelja", kaže Zoran Pašalić, Zaštitnik građana.

Izvršitelji ističu da dužnik sam sebi pravi troškove u koje, pored osnovnog duga, ulaze kamata, trošak pred sudom i, na kraju, pred javnim izvršiteljem.

"Sa kamatom to zaista bude visoko. Troškovi koji nastanu pred sudom su stvarni i realni, ali troškovi koji nastanu pred izvršiteljem... Mi smo poslednji u lancu. Valjda se zato cela buka i diže, jer tu gde se završava, tu se sve i vidi", kaže Snežana Petrović, predsednik Saveta organizacione jedinice sa sedištem u Beogradu Komore javnih izvršitelja.

Vidljivo će biti i smanjenje izvršiteljskih naknada koje pripremaju u Ministarstvu pravde.

"Ukinućemo naknade koje se tiču pribavljanja podataka od nadležnih organa u momentima kada izvršitelj traga za imovinom izvršnog dužnika, jer je država, odnosno Ministarstvo pravde, obezbedilo elektronsku platformu, pravosudni informacioni sistem, preko koje javni izvršitelj na klik pribavlja sve podatke", kaže Jelena Deretić, pomoćnica ministra pravde.

Plan Ministarstva je da budu ukinute naknade za uspešnost kada dužnik dobrovoljno u roku od osam dana plati mali komunalni dug, kao i naknade u slučaju dobrovoljnog iseljenja. Kod malih potraživanja planirano je smanjenje predujma, ali i umanjenje fiksirane naknade za izvršenje na računu budžeta.

Među već usvojenim izmenama i dopunama Zakona predviđeno je da izvršitelji, njihovi zaposleni i srodnici neće moći da kupuju nepokretnosti na javnim prodajama. Novina je i da odbitak za izvršenje na plati ne može prelaziti njenu polovinu odnosno, kada je o minimalnoj zaradi reč, njen četvrti deo. Kod penzija izvršenju sada podleže do 33 odsto iznosa, ili najviše 25 odsto ako je penzija minimalna.

Izvor: Vebsajt RTV, Vladimir Radojković, 29.07.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija