Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLUŽBENOJ I JAVNOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA: Predviđeno formiranje saveta za srpski jezik u okviru Ministarstva kulture i informisanja


Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU podržao je predlog izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.) koji je upućen Vladi Republike Srbije i očekuje njegovo usvajanje.

U saopštenju, koje je potpisao predsednik Odbora prof. dr Sreto Tanasić, ukazuje se da postojeći zakon u pogledu statusa srpskog jezika i ćirilice nije usaglašen sa aktuelnim Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) koji određuju službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

"Ćirilica je u ovom zakonu kvalifikovana kao službeno matično pismo srpskog jezika. Odredbama ovog zakona ćirilici se obezbeđuje status koji joj pripada kao pismu većinskog naroda u Republici", navodi Tanasić.

Dodaje da je izmena i dopuna Zakona bila neophodna i zbog usaglašavanja Zakona u pogledu statusa jezika i pisama manjinskih naroda u Srbiji sa Evropskom poveljom o regionalnom i manjinskim jezicima, koje je Srbija, kao deo SR Jugoslavije ratifikovala 2005. godine.

Morale su se, napominje, ukinuti i nelogičnosti u kaznenim odredbama u važećem tekstu zakona, gde nisu predviđene kaznene odredbe za nepostupanje u skladu sa članovima koji regulišu upotrebu službenog jezika i matičnog pisma, a jesu kada je reč o članovima koji se bave službenom upotrebom jezika i pisma nacionalnih manjina.

Zbog izražene društvene nebrige za srpski jezik i ćirilično pismo, kako kaže, izmenama i dopunama Zakona predviđeno je formiranje saveta za srpski jezik u okviru Ministarstva kulture i informisanja.

"Sve navedeno pokazuje da su izmene i dopune Zakona bile neophodne i da ih treba pozdraviti, jer osim što ispravljaju neusaglašenost postojećeg zakona sa Ustavom, one se temelje na proverenim vrednostima o službenoj upotrebi jezika i pisma u gotovo svim evropskim državama", zaključio je on.

Izvor: Vebsajt Novosti, 01.08.2018.
Naslov: Redakcija