Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: U narednom periodu počeće sankcionisanje vozača koji prekorače srednju brzinu kretanja na autoputevima


Direktor policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Vladimir Rebić saopštio je danas da će u narednom periodu otpočeti sankcionisanje vozača koji prekorače srednju brzinu kretanja na autoputevima, koja je u Srbiji ograničena na 120 kilometara na čas.

Rebić je, prilikom obilaska naplatne stanice "Beograd", istakao da MUP Srbije, u saradnji sa JP "Putevi Srbije", sprovodi projekat, koji se nalazi u završnoj fazi, u vezi sa merenjem srednje brzine kretanja vozila na autoputevima, i to na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe.

On je podsetio na to da su u prethodnom periodu, u toku probne faze, vozači čija je srednja brzina kretanja bila veća od 120 kilometara na čas dobijali na priznanici, odnosno fiskalnom računu, informaciju o tom prekoračenju, ali da ti prekršaji neće biti sankcionisani.

Ovaj sistem, kako je naglasio, samo je još jedan od načina kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova nastoji da smanji broj žrtava saobraćajnih nezgoda i unapredi bezbednost na putevima u zemlji.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu, na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevma ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US) koji propisuje da vozač može biti kažnjen ukoliko je prekoračio srednju brzinu, otpočeće se sa sankcionisanjem ovakvih vrsta prekršaja.

Rebić je objasnio da će policijski službenici zaustavljati vozače koji su prekoračili brzinu odmah na naplatnoj stanici ili će slati prijave na kućnu adresu.

On je istakao da je jedan od uzroka saobraćajnih nesreća prekoračenje brzine kretanja, i podsetio na to da je na autoputevima u Srbiji tokom 2015. godine život izgubilo više od 60 osoba, dok je tokom 2016. godine poginulo približno 50 lica.

“Nameravamo da u narednom periodu još više smanjimo ovaj trend poginulih, i to preduzimajući ovakve i slične mere, pri čemu ćemo nastaviti da sprovodimo različite preventivne i represivne aktivnosti kako bismo unapredili bezbednost na putevima”, rekao je direktor policije.

On je ujedno podsetio na to da su "Putevi Srbije", u saradnji sa MUP-om, unapredili sistem naplate putarine, tako da on, pored svoje osnovne funkcije, može da dostavi i precizne podatke o vremenu pojavljivanja vozila na ulaznoj i izlaznoj naplatnoj stanici.

Na osnovu tih podataka, kako je objasnio, računa se vreme za koje je vozilo prešlo udaljenost između naplatnih stanica, odnosno srednja brzina vozila, koja će biti odštampana na fiskalnom računu prilikom plaćanja putarine.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 01.08.2017.
Naslov: Redakcija