Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO REGISTAR SOCIJALNIH OSIGURANIKA I SOCIJALNE KARTE


Donošenje registra socijalnih osiguranika i izrada socijalnih karata uvešće red u oblast socijalih davanja, kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Da bismo uredili sferu socijale, prvo se mora urediti registar, a potom uspostaviti sistem socijalnih karata. Jedino tako je moguće imati red u oblasti socijalnih davanja", rekao je za Tanjug ministar Zoran Đorđević.

To ministarstvo najavljuje da korisnici socijalne pomoći, kada se uvede sistem socijalnih karata, neće morati da obilaze desetak šaltera i skupljaju dokumentaciju neophodnu za dobijanje dečjeg dodatka, novčane socijalne pomoći i ostalih socijalnih davanja.

U tom Ministarstvu kažu da rade na zakonskoj regulativi koja će omogućiti da se napravi registar socijalnih osiguranika, koji će biti promptno ažuriran kako se podaci budu menjali.

Ti podaci biće ukrštani sa drugim bazama i, kada se to uredi, korisnici socijalne pomoći i drugih ovakvih prava će svoja prava realizovati znatno lakše, brže i sa neuporedivo manje administrativnih i proceduralnih zahteva.

Rad na tome je, kako kažu u Ministarstvu, već počeo i građani će videti rezultat čim se svi zakonski i tehnicki preduslovi ispune.

Izvor: Večernje novosti, 01.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija