Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD PRVOG AVGUSTA OBAVEZNO POTPISIVANJE UGOVORA IZMEĐU IZVOĐAČA I ONOGA KO GA JE ANGAŽOVAO


Od prvog avgusta svi izvođači i muzičari moraće da potpišu ugovor o izvođačkom delu sa klubom ili restoranom u kojem nastupaju. U njemu će morati da bude navedena visina honorara, koji će im se isplaćivati na žiro-račun.

Udruženja koja zastupaju poslodavce i estradne umetnike kažu da će od odluke korist imati svi: umetnici, jer će im biti uplaćivani porezi i doprinosi i poslodavci, jer će izaći iz sive zone. Na kraju, u plusu je i država. 

Koliko para vredi nastup obavezna je stavka ugovora koji potpisuju pevači, muzičari, plesači, di-džejevi, voditelji s jedne strane i ugostitelji s druge. Honorar ne sme biti manji od minimalne cene rada.

"Njih se to itekako dotiče jer su mnogi dovedeni u situaciju da rade po raznoraznim lošim uslovima, minimalna zarada, mnogi su prinuđeni da rade i bez ikakve zarade, mnogi poslodavci prave fiktivne ugovore", kaže predsednik Sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije Dragiša Golubović.

Ugovorom o delu, s druge strane, garantuje im se isplata honorara u roku od osam dana. Vlasnik kluba, restorana ili vašarskog šatora obavezan je i da državi uplati poreze i doprinose, a izvođaču obezbedi adekvatne uslove rada.

"Poslodavci dobijaju tu sigurnost da izlaze iz te sive zone i da ne moraju da plaćaju u gotovini, nego na račun. Svakom poslodavcu koji radi u beloj zoni je u interesu da tu ostane, zato što neće imati problem, neće morati da se plaši od neke inspekcije itd, a njega to košta, te košta", kaže Žarko Šakić iz Unije poslodavaca Srbije.

Prema proceni Ministarstva kulture, na crno radi oko tri hiljade izvođača. Uvođenjem u legalne tokove, kažu upućeni, više dobijaju nego što gube.

A da li se propisano poštuje u kafani, proveravaće sindikalni kontrolori, ali i nadležna inspekcija.

"Poreska uprava će, u okviru sprovođenja svojih kontinuiranih aktivnosti, kontrolisati, kao i do sada, radno-pravni status radnika, kao i postojanje ugovora sa estradnim umetnicima koji nastupaju u kontrolisanom objektu kod poreskog obveznika, u skladu sa odlukom Vlade", navode iz Poreske uprave.

Izvor: RTS, 01.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija