Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: OBJEKTI KOJI NE MOGU DA SE OZAKONE BIćE SRUšENI


Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015) donet je kako bi pomogao ljudima, ali postoji deo objekata koji nije mogao da bude ozakonjen, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ističući da će ti objekti morati da budu srušeni, a oni koji su pokušali da izigraju zakon biće sankcionisani.

Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da su opštine dobile nalog da popišu nelegalne objekte i da se uvek nađu oni koji pokušavaju da izigraju zakon.

Budući da je Beograd najveći grad, u njemu ima i najviše problema, rekla je ministarka i poručila da će odgovarati oni koji su nelegalno gradili ali i građevinski inspektori i načelnici koji nisu delovali u skladu sa zakonom.

"U Beogradu je 8.000 rešenja došlo ka Sekretarijatu koje će ministarstvo provetiri i mislim da ćemo već danas jedan deo morati da poništimo, zato što su građevisnki inspektori, iako su videli da se gradi nakon donošenja zakona, upućivali na ozakonjenje", rekla je Mihajlović.

Kako je rekla, inspekcija je u svim lokalnim samoupravama mogla da radi od trenutka donošenja zakona, da počne proces ozakonjenja ili da sruši objekte za koje je predat zahtev za legalizaciju po prethodnim zakonima, što je oko 700.000 objekata.

Međutim, ukazala je da se većina opština time nije bavila, već su samo popisivali.

Ona je poručila da će biti kontrolisana svaka opština jer je zakon donet da bi se poštovao.

Prema njenim rečima, država je uradila važne stvari da bi došlo do ozakonjenja i omogućila da svako dobije građevinsku dozvolu u roku od osam dana i to elektronski.

A osim niže cene, konstatovala je, potreban je i manji broj dokumenata koji se traži kako bi se završila priča.

Baš zato, navodi Mihajlović, država neće dozvoliti da neko nađe "neku stranputicu vezanu za zakon".

Izvor: Tanjug, 01.08.2016.
Naslov: Redakcija