Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: Autorska prava nastaju u trenutku stvaranja, od tog trenutka traju za života autora i 70 godina nakon njegove smrti


Autorska prava stiču se u trenutku nastanka autorskog dela. Ona nastaju u trenutku stvaranja, od tog trenutka traju za života autora i 70 godina nakon smrti - kaže šefica odseka za autorska i srodna prava Zavoda za intelektualnu svojinu, Zorica Gulas.

- Što je više dokaza, najbolje bi bilo da autori i koautori imaju ugovore, ali to mogu biti i svedoci, snimci emisije u kome autor govori o nastanku pesme - navodi Gulas.

Ona dodaje da je važno da onaj koji sastavi tužbu prinese što više dokaza.

- Argumenti su dokazi. Lice koje smatra da su njegova autorska prava ugrožena, onda mora da sastavi tužbu sa što više dokaza. Jedino je sud taj koji može da odluči - navodi.

- U toku postupka mogu da od strane suda budu pozvani da i veštaci. Utvrđivanje autorskih prava može trajati u zavisnosti od toga o kakvoj povredi autorskih prava je reč, a ovakve stvari bi mogle da se utvrđuju i po hitnom postupku - navodi Zorica Gulas.

Izvor: Vebsajt Kurir, 22.06.2021.
Naslov: Redakcija