Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UTVRĐIVANJU TRŽIŠTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA: Javna intervencija biće moguća kada je tržišna cena poljoprivrednih proizvoda niža od referentne cene


Zakon o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda podrazumeva niz mera, između ostalog, i javnu intervenciju, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović kaže da će javna intervencija biti moguća kada je tržišna cena poljoprivrednih proizvoda niža od referentne cene.

"Taj alat stoji na raspolaganju Ministarstvu poljoprivrede kao stubu regulisanja tržišta poljoprivrednih proizvoda. Ovo je specifično da mora da se prati i proizvodnja i trgovina", rekao je Nedimović.

Jedna od mera je i podrška privatnom skladištenju, rekao je ministar i naveo da se to odnosi i kada je tržišna cena niža, te da se to radi da bi sačuvali domaće proizvode za vreme kada skoči cena na tržištu.

"Imaćemo i posebne interventne mere, to su direktna finansijska davanja po kilogramu, litru, kada imamo krizu na tržištu. Imaćemo i meru posebne podrške za poljoprivredne proizvode koji se odnose na poboljšanje prehrambenih navika dece i omladine", rekao je Nedimović.

Kako je objasnio, radi se o tome da đaci u školama uz užinu mogu dobijati mleko koje je proizvedeno u Srbiji i voće koje je proizvedeno u Srbiji.

Nedimović je istakao da Zakonom postoji mogućnost da se označi meso i mesne prerađevine u marketima koje je poreklom iz Srbije.

Nedimović je naveo da će se regulisati i sistem otkupa. Nakupci, kako ih najčešće zovemo, moraće da se registruju u poseban registar, da ispune posebne uslove da uđu u njega i on će biti javni. Svaki naš poljoprivrednik će znati da li je robu prodao otkupljivaču koji je registrovan ili nekom ko pokušava to da radi na crno.

On je najavio i uvođenje novog organizacionog oblika, a to su takozvane proizvođačke organizacije koje će se stimulisati za razvoj posebnih sektora.

"Nama u ovom trenutku nedostaje u nekoliko delova poljoprivredne proizvodnje ozbiljne proizvođačke organizacije", rekao je Nedimović i u pozitivnom kontekstu kada je reč o organizovanju pomenuo pčelare.

Primenom Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda omogućiće se da u slučaju poremećaja cena određenih proizvoda na tržištu država interveniše i na taj način zaštiti poljoprivredne proizvođače.

Tim zakonskim okvirom biće omogućeno da se trgovina između proizvođača i otkupljivača reguliše ugovorima i na taj način izbegnu zloupotrebe i šteta za same proizvođače.

Zakonom posebno se stavlja akcenat na povećanje sposobnosti poljoprivrednih gazdinstava za uključivanje u velike tržišne lance putem međusobnog povezivanja i uspostavljanja tržišnih standarda.

Izvor: Vebsajt Blic, 29.06.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija