Zastava Bosne i Hercegovine

BDP PREMAŠIO NIVO OD PRE IZBIJANJA PANDEMIJE COVID 19


Bruto domaći proizvod Srbije već u prvom kvartalu 2021. premašio pretktrizni nivo, informisala je učesnike 91. Godišnje skupštine Banke za međunarodna poravnanja guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Sve što smo radili i uradili u prethodnim godinama, od postignute i očuvane cenovne stabilnosti i relativne stabilnosti deviznog kursa, usidrenih inflacionih očekivanja i jakog finansijskog sistema do najviših deviznih rezervi, govori u prilog našem istrajavanju na stabilnosti i jačanju zemlje", rekla je Tabaković na Skupštini BIS-a održanoj u digitalnom formatu drugu godinu zaredom.

Guverner je navela da je takvo preventivno delovanje omogućilo Srbiji da se sa ekonomskim efektima pandemije bori sa znatno bolje startne pozicije, saopšteno je iz NBS

Istakla je da je centralna banaka od početka pandemije među prvima reagovala kako bi podržala građane, privredu i državu da finansijski lakše prebrode krizu, čime je obezbedila i nesmetano funkcionisanje svih finansijskih tokova.

"Bili smo i među prvim regulatorima u regionu i Evropi koji su uveli moratorijum na otplatu obaveza, a učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno smo smanjili, na 3,7 posto", dodala je Tabaković na skupu, na kojem su učestvovali i guverneri drugih centralnih banaka koje su članice-akcionari ove najstarije međunarodne finansijske institucije.

Naglasila je da j NBS, uprkos krizi, vodila računa da kreirane mehanizme odbrane čuva, što se vidi i po bruto deviznim rezervama, koje su, kako je rekla, na kraju maja bile za oko 780 miliona evra više nego na kraju 2019. godine.

"Sve zajedno omogućilo je da Srbija već u prvom tromesečju ove godine premaši pretkrizni nivo bruto domaćeg proizvoda, uz povoljne uslove finansiranja i očuvanu stabilnost na svim segmentima finansijskog tržišta", zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Generalni direktor BIS-a Agustin Karstens predstavio je Godišnji izveštaj BIS-a za finansijsku 2020/2021. godinu i rezultate koji su ostvareni u poslovanju te institucije.

Konstatovano je da je svetska kriza izazvana pandemijom podsetila na značaj stabilnosti i međunarodne saradnje, zbog čega je godina koja je iza nas bila godina intenzivne saradnje BIS-a s centralnim bankama i regulatorima.

Zaključeno je da je inicijalni odgovor centralnih banaka bio usmeren na ublažavanje stresa u finansijskom sektoru i obezbeđenje nesmetanog protoka kredita privatnom nefinansijskom sektoru, kao i da su centralne banke širom sveta na snažan i inovativan način odgovorile s ciljem efikasnog upravljanja krizom.

Razmatran je napredak u realizaciji Strategije za inovacije do 2025. uz zadržan fokus na investiranja u tehnologiju sledeće generacije kako bi se izgradilo digitalno radno okruženje koje je otporno i spremno na buduće izazove.

Tabaković je tim povodom podsetila da je NBS pre više od dve i po godine građanima omogućila jedan od najsavremenijih načina plaćanja - IPS NBS sistem. "Sredinom drugog tromesečja 2021. oboren je rekord u dnevnom broju plaćanja realizovanih u IPS NBS sistemu, kada je ostvareno više od 206,5 hiljada plaćanja. Porastao je i broj korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva u prvom tromesečju 2021. u odnosu na isti period prošle godine - za 28,95 posto je veći broj korisnika mobilnog bankarstva i za 14,45 posto veći broj korisnika elektronskog bankarstva", rekla je Tabaković, preneo je Tanjug.

Izvor: Vebsajt Politika, 29.06.2021.
Naslov: Redakcija