Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKE O IZMENAMA I DOPUNI ODLUKE O OBAVLJANJU KOMUNALNE DELATNOSTI ODRŽAVANJE JAVNIH ZELENIH POVRŠINA I O IZMENAMA ODLUKE O DRŽANJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA: Novčane kazne za najveći broj komunalnih prekršaja u Novom Sadu povećane su do zakonskog maksimuma i bez razlike važe za fizička lica, ali i za nadležna javna i komunalna preduzeća, pravna lica i preduzetnike


Ukoliko ste izveli psa ili mačku bez povoca u šetnju, nemate pasoš za ljubimca u džepu, ali i kesicu u koju ćete da stavite njegov izmet, bolje je da se odmah vratite kući ako u džepu nemate 25.000 dinara ili oko 212 evra po sadašnjem kursu, koliko odnedavno iznosi kazna za sve opisano, ukoliko vas, naravno, sretnu komunalci!

Ovaj scenario važiće samo za Novosađane, jer su donete Odluka o izmenama i dopuni Odluke o obavljanju komunalne delatnosti održavanje javnih zelenih površina, Odluka o izmenama Odluke o držanju domaćih životinja, koje propisuju kazne za takva i slična "dela".

Time je Novi Sad lansiran u sam zenit gradova koji će pokušati da urede komunalni haos na svojim ulicama i zelenim površinama.

Maksimalne kazne platićete i ako premeštate kontejnere, uništavate dečja igrališta, gradski mobilijar, berete cveće i plodove s drveća na javnim površinama, ložite vatru, palite stabla, uvodite životinje na Štrand, loptate se van obeleženih mesta na plaži i slično.

Kazne za stvaranje deponija i bacanje smeća mimo kanti, vođenje pasa i mačaka bez povoca, nečišćenje izmeta i uništavanje tartan staze na keju u Novom Sadu su sa 8.000 dinara skočile na 25.000, i to za svakog građanina koji krši lokalne komunalne propise, Odluka je Skupštine grada Novog Sada.

Novčane kazne za najveći broj komunalnih prekršaja, nakon sednice Skupštine grada, povećane su do zakonskog maksimuma i bez razlike važe za žitelje Novog Sada, ali i za nadležna javna i komunalna preduzeća, pravna lica i preduzetnike. Jedina kazna koja ostaje ista - 8.000 dinara - jeste ona koja se odnosi na zabranu hranjenja i pojenja životinja na javnim mestima, bunarima i javnim česmama.

"Više su kazne ukoliko sa sobom ne nosite pasoš za ljubimca, u kojima se mogu videti evidentirane vakcine, ali i ukoliko nemate kese sa sobom ili ste ušli sa životinjom bez transportera u javni prevoz", piše u obrazloženju Odluke. Prema istim informacijama, kazne su povećane i za pranje vozila na javnim površinama, nepropisno parkiranje na zelenim površinama, gde se odgovornost, ukoliko nema vozača, prebacuje na vlasnika vozila i sa 8.000 dinara popele su se na 25.000.

Izvor: Vebsajt Kurir, Slađana Stojanović, 29.06.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija