Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU OSNOVICA ZA OBRAČUN I ISPLATU PLATA, ODNOSNO ZARADA I DRUGIH STALNIH PRIMANJA KOD KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA: Sindikat "Nezavisnost" pokreće inicijativu za stavljanje Zakona van snage


Socijalno-ekonomski savet (SES) učestvovaće u izradi zakona, a neće, kao do sada davati samo mišljenje, rekao je predsedavajući tog tela Miloš Nenezić.

On je rekao da su se "dešavali česti konflikti zbog neslaganja sa sadržajem zakona jer SES nije učestvovao u njihovoj pripremi".

Savet je osnovan 2004. godine kao nezavisno telo koga čine predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih udruženja poslodavaca i predstavnici sindikata.

"Sa predstavnicima vlade dogovorili smo i da se osnuju socijalno-ekonomski saveti na lokalnom nivou jer je do sada registrovano samo 18, ali ne funkcionišu svi", rekao je Nenezić koji je i predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Dodao je da će se ojačati rad postojećih saveta i da je dogovoreno da im se obezbede bolji uslovi za rad.

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković rekao je da su članovi SES-a "ohrabreni činjenicom da je na sednici, pored ministra za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića bio i ministar finansija Siniša Mali, čime su dali značaj SES-u".

"Ministar finansija je obećao da će SES ubuduće učestvovati u izradi budžeta, već za sledeću godinu, kao i drugih zakona iz nadležnosti tog ministarstva", rekao je Vuković.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je da bi SES i njegove radne grupe do kraja godine trebalo da učestvuju u izradi oko 40 zakona.

On je rekao da je UGS "Nezavisnost" informisao članove vlade da će pokrenuti inicijativu za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 - dalje: Zakon).

Taj Zakon je donet 2014. godine i "zabranjuje" povećanje plata u komunalnim preduzećima, organizacijama socijalnog osiguranja, agencijama i drugim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta.

Stojiljković je rekao da više nema razloga za zaustavljanje rasta njihovih plata jer je budžet uravnotežen.

"Javno preduzeće "Pošta Srbije" posluje profitabilno, ali nije dozvoljeno povećanje plata, čak ni kada padaju kao sada, iako se ne zapošljavaju novi radnici", rekao je Stojiljković.

Dodao je da taj Zakon ne omogućava povećanje plata ni u Radio-televiziji Srbije (RTS) iako nije isključivi korisnik javnih sredstava, već se finansira i od taksi koje plaćaju građani.

Na pitanje zašto se zalaže za povećanje plata selektivno, samo u javnom sektoru, iako su više nego u privredi, Stojiljković je rekao da u "realnom sektoru imaju verovatno i veće plate jer se deo isplaćuje u kešu na ruke".

Član SES-a Nebojša Atanacković rekao je da nije tačno da su plate u privredi veće nego u javnom sektoru i da zarade treba da rastu srazmerno rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), a ne da se administrativno povećavaju.

Izvor: Vebsajt N1, 29.06.2018.
Naslov: Redakcija