Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Od 1. oktobra 2018. godine registracija e-mejl adrese zakonska obaveza, koju će privredni subjekti morati da registruju u APR-u bez plaćanja naknade


Privredna društva su dužna da registruju adresu za prijem elektronske pošte. Ovu obavezu, uz ostale novine, propisuje novi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 44/2018) koji je stupio na snagu 9. juna 2018. godine.

Registracija e-mejl adrese i do sada je bila moguća ali će od 1. oktobra to biti zakonska obaveza koju će privredni subjekti morati da registruju u APR-u bez plaćanja naknade. Već registrovana privredna društva, preduzetnici, predstavništva i ogranci stranih privrednih društava koji nemaju prijavljenu adresu za prijem elektronske pošte dužni su da je registruju u roku od godinu dana počevši od 1. oktobra 2018.

Razlog za uvođenje ove obaveze je početak elektronske registracije osnivanja privrednih društava, planiran za 1. oktobar 2018. godine. Naime, na registrovanu adresu za prijem elektronske pošte, Agencija će slati rešenje o registraciji u obliku elektronskog dokumenta, sa elektronskim potpisom registratora i vremenskim žigom, u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronski dokument, a državni organi, banke i ostala pravna lica moraće da prihvate ovakav oblik dokumenta.

U početku, neće sve pravne forme moći odmah da se elektronski registruju već će to, prvo, biti omogućeno osnivačima jednočlanih društava sa ograničenom odgovornošću. Kada zaživi ovaj pilot projekat sa e-prijavom za jednočlana d.o.o, vrlo brzo će registracija "iz fotelje" biti omogućena i za ostale, komplikovanije, pravne forme za čiju je registraciju potreban veći broj dokumenata.

Izmenama i dopunama Zakona uvedena je još jedna novina - da overu potpisa na osnivačkom aktu, ako je reč o digitalizovanom dokumentu, može da zameni kvalifikovani elektronski potpis, odnosno kvalifikovani elektronski pečat lica koje je ovlašćeno za overu potpisa, rukopisa i prepisa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje overa potpisa, rukopisa i prepisa. Zakonom je, dalje, precizirano da se osnivački akt i statut, sačinjen kao elektronski, odnosno digitalizovani dokument, registruju u elektronskom obliku, u skladu sa Zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre ("Sl. glasnik RS", br. 99/2011 i 83/2014).

Time je ispunjena zakonska pretpostavka za uvođenje elektronske registracije privrednog društva koja će, osim uštede vremena za dolazak pred šalter, eliminisati i troškove osnivača za overu potpisa, dok će naknada za e-registraciju društva biti za 20 odsto manja u odnosu na registraciju "papirne" prijave i dokumentacije.

Kao i kod e-registracije preduzetnika, za elektronsku registraciju jednočlanog d.o.o-a potrebno je da podnosilac ispuniti tri preduslova. Za podnošenje e-prijave potrebno je da podnosilac ima elektronski potpis i čitač smart kartica ili USB token, da je u mogućnosti da plati naknadu elektronskim putem, korišćenjem Visa ili MasterCard platne kartice, kao i da ima kreiran nalog na sistemu za centralizovano prijavljivanje korisnika kojem se pristupa na sajtu APR-a, preko linka e-Usluge.

Imajući u vidu veliki broj novina koje Zakon donosi, kompanija Paragraf Lex tokom septembra meseca organizuje jednodnevna savetovanja povodom početka primene u pet gradova Srbije:

  • Užice - 7. septembar (petak) hotel Zlatiborska noć, Bela Zemlja bb,
  • Novi Sad - 10. septembar (ponedeljak) Master centar, ul. Hajduk Veljkova 11,
  • Niš - 12. septembar (sreda) New City hotel, ul. Vožda Karađorđa 12,
  • Kragujevac - 14. septembar (petak) hotel Kragujevac, ul. Kralja Petra I 18,
  • Beograd - 17. septembar (ponedeljak) Sava Centar, ul. Milentija Popovića 9.

Više informacija o savetovanju i načinu prijave možete videti na našem sajtu.

Izvor: