Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti Odluke o visini, načinu i rokovima plaćanja jedinstvene članarine i finansiranju Privredne komore Srbije u 2018. godini


Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti podnelo je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Odluke o visini, načinu i rokovima plaćanja jedinstvene članarine i finansiranju Privredne komore Srbije u 2018. godini ("Sl. glasnik RS", br. 114/2017) koje neke kompanije koštaju i do 2.220.000 dinara.

Inicijativu za ocenu ustavnosti su podneli 27. juna 2018. godine i podsetili da PKS i dalje naplaćuje članarine privrednicima iako je prošlo skoro dve godine od kada je bivši ministar privrede Goran Knežević, najavio da će se one kao obavezne plaćati samo u prvoj godini članstva.

"Prva godina je istekla, a način obračuna članarine je neustavan i nezakonit, jer se koriste parametri koji ne održavaju realnu ekonomsku snagu preduzeća. Postoje slučajevi brojnih preduzeća koje će svu zaradu morati da daju PKS. Zato je veliki broj privrednika i preduzeća podržao bojkot i ne plaća postojeće članarine", naveo je Savo Manojlović, predsednik UZUZ-a i dodao da je 47 poslanika podržalo pokretanje inicijative.

Članarinu Privrednoj komori odbili su da plaćaju i Savet stranih investitora, Američka privredna komora, a protiv ovog nameta izjasnio se i NALED.

Izvor: Vebsajt Glas Podrinja, 28.06.2018.
Naslov: Redakcija