Zastava Bosne i Hercegovine

GRAD BEOGRAD: Usvojen rebalans budžeta za 2018. godinu, doneta Odluka o izmeni i dopuni Odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kome Grad ima posebna svojinska ovlašćenja


Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su 29. juna 2018. godine rebalans budžeta za 2018. godinu, koji iznosi 103,3 milijarde dinara, što je povećanje ukupnih budžetskih sredstava za više od 25 miliona dinara. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je prilikom obrazlaganja predloga odluke da se nastavlja tradicija iz poslednje četiri godine, da svaki rebalans budžeta podrazumeva povećanje prihoda.

On je podsetio da su najveća povećanja ostvarena od poreza na zarade, što jasno pokazuje da raste zaposlenost u Beogradu i da rastu plate. Pored toga imamo povećanje prihoda od poreza na samostalnu delatnost i naknadu za uređenje životne sredine, naveo je Vesić, kao i promenu namene o zakupu poljoprivrednog zemljišta i prava korišćenja i konverzije građevinskog zemljišta.

On je istakao da je budžet grada Beograda za 2018, kao što je bio i za prethodne tri, veoma izbalansiran, realan i stabilan.

Gradski odbornici su jednoglasno usvojili Odluku o izmeni i dopuni odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kome Grad ima posebna svojinska ovlašćenja.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je da će Grad Beograd na osnovu ove odluke svim pravnim i fizičkim licima, zakupcima poslovnog prostora, čiji je vlasnik Grad Beograd dati dodatne popuste od pet odsto ukoliko imaju istaknut naziv na ćirilici.

Na taj način želimo da pomognemo da se očuva ćirilica i da kao glavni grad damo konkretan doprinos. Službeni jezik u našoj zemlji je srpski, pismo ćirilično, a ovo je jedan od načina da se u Beogradu ćirilica podrži i da podržimo njenu upotrebu. Tako ćemo zakupcima pomoći da nazive svojih firmi napišu ćiriličnim pismom. Grad će sigurno izgledati lepše i to će velikom broju stranaca dati lepu sliku Beograda – ukazao je Mladenović.

On je istakao da je ovo način da se podstaknu i druge lokalne samouprave u Srbiji, kao i državne institucije da učine više na zaštiti ćirilice.

On je dodao da ovo nije jedina mera u cilju promovisanja ćirilice, jer će u narednom periodu biti donete još neke mere i najavio do kraja godine olakšice za firmarine.

Izmenjena i dopunjena Odluka o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda usvojena je na sednici Skupštine grada. Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević istakla je da je pravni osnov za ovu odluku Zakon o finansijskoj podršci porodica s decom.

Ovom odlukom daje se mogućnost da porodilja s trećim detetom dobije od Grada jednokratnu novčanu pomoć od 30.000 dinara.

Osim ove pomoći, porodilja ima pravo i na druge oblike podrške. Svaka porodilja u Beogradu dobija od Grada 10.000 dinara, a sada, ako je u pitanju treće dete dobiće ukupno 40.000 dinara. Ukoliko je socijalno ugrožena dobija dodatnih 25.000 dinara – precizirala je Stanisavljević i dodala da se zahtev za ovu vrstu pomoći jednostavno podnosi, te da je to moguće učiniti i na portalu E-beba.

Kako je navela, Grad nastavlja sa odgovornom socijalnom politikom. Prema podacima u prestonici – od početka ove godine do juna – novčana davanja ostvarilo je ukupno 6.388 porodilja, a isplaćeno je 93,5 miliona dinara.

Odbornici Skupštine grada usvojili su i informaciju o merama podrške investicionom ulaganju u privredu grada Beograda. Član Gradskog veća Dragomir Petronijević podsetio je da je tokom prošle godine grad Beograd izdao građevinskih dozvola za 1.020.225 kvadratnih metara, što je više nego za period od 2008. do 2013. godine, kada je izdato dozvola za izgradnju 900.000 kvadrata.

Ukoliko se u obzir uzmu samo 2008, 2009. i 2010. godina, izdato je građevinskih dozvola za 235.000. kvadratnih metara. Samo tokom ove godine Grad je izdao dozvole za izgradnju 524.000 kvadrata i to je dokaz da je investiciona klima u Beogradu mnogo bolja. Investitori dolaze i to, između ostalog, znači i više posla za sve, pa i Skupštinu grada – rekao je Petronijević.

Prema njegovim rečima, ova odluka će omogućiti formiranje radne grupe od strane gradonačelnika za projekte u koje investitori ulože više od 50 miliona evra.

Radna grupa će pratiti implementaciju i sprovođenje tog projekta. Za investicije vrednije od 10 miliona evra, gradonačelnik će određivati osobu koja će pratiti realizaciju te investicije. Time ćemo broj kvadratnih metara za koji su izdate građevinske dozvole, a koji će preći brojku od milion do kraja godine ako se ovako nastavi, sigurno dodatno povećati. Ova odluka će omogućiti da pratimo sve projekte na teritoriji grada Beograda, a gradonačelnik i njegov tim će u svakom trenutku znati ko je odgovoran ukoliko nešto ne ide po planu. Ova odluka ide i u prilog transparentnog rada Gradske uprave – zaključio je Petronijević.

Izvor: Vebsajt Beoinfo, 29.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija