Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: DELEGACIJA NARODNE SKUPšTINE I "PRIJATELJI SRBIJE" U EVROPSKOM PARLAMENTU


Na poziv predsedavajućeg neformalne grupe "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu Emiliana Pavela, Delegacija Narodne skupštine učestvovala je na Okruglom stolu "Srbija na putu ka članstvu u EU", 30. juna 2015. godine u Evropskom parlamentu, u Briselu.

 

U Delegaciji Narodne skupštine bili su dr Vladimir Orlić, predsednik delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije, Gordana Čomić, potpredsednica Narodne skupštine i članica Odbora za evropske integracije i Vesna Marković, članica Odbora za evropske integracije. Učesnicima Okruglog stola, u ime Vlade Republike Srbije, obratio se prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić i direktorka Kancelarije za evropske integracije, Ksenija Milenković.

Tokom panel diskusije bilo je reči o napretku koji je Srbija ostvarila u pregovorima o pristupanju EU, otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja, regionalnoj saradnji, kao i implementaciji dogovora postignutih u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Najznačajnija poruka koja se mogla čuti tokom diskusije u Briselu bila je podrška Evropskog parlamenta naporima Srbije u procesu pregovora sa EU i dijaloga sa Prištinom i ohrabrenje da se nastavi sa istim tempom reformi i ispunjavanja obaveza iz članstva. Izraženo je zajedničko uverenje da je moguće otvoriti prva pregovaračka poglavlja - 23, 24 i 35. do kraja 2015. godine.

Održavanjem Okruglog stola zvanično je obeležen početak rada neformalne grupe "Prijatelji Srbije", koju čine poslanici Evropskog parlamenta iz različitih političkih grupa. Ova neformalna grupa, koja postoji od 2010. godine u Evropskom parlamentu, ima za cilj uspostavljanje bliske saradnje i prijateljskih odnosa EU i Srbije, podsticanje razvoja demokratije, političkog dijaloga, ekonomskih, kulturnih i sveukupnih društvenih odnosa. Planirano je da se redovni sastanci grupe "Prijatelji Srbije" održavaju svaka tri meseca, kao i na ad hok osnovi.

Delegacija Narodne skupštine imala je odvojene susrete sa Emilianom Pavelom i Francom Bogovičem, predsednikom i zamenikom predsednika neformalne grupe "Prijatelji Srbije", Eduradom Kukanom, ko-predsedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije i Dejvidom Mekalisterom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju.

Nakon panel diskusije, svečano je otvorena izložba fotografija Dragoljuba Zamurovića "Boje Srbije", organizovana uz podršku Misije RS u Briselu.

Izvor: Press služba Skupština Srbije, 01.07.2015.