Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENAMA ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM DO REŠENJA PROBLEMA PORODILJA


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa inicijatorima kampanje “P(B)ravo za mame” Anom Babović, Natašom Čorbić i Jovanom Ružičić.

Babović je pohvalila resorno ministarstvo, koje finansira porodiljska prava, ali i ukazala na probleme u načinu isplate naknade zarada ženama na porodiljskom odsustvu.

Ona je uputila apel da se izmenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, umesto principa refundacije poslodavcu, primeni princip direktne isplate naknade zarade iz republičkog budžeta na račun porodilje.

U razgovoru je ukazano i na problem koji imaju poslodavci prilikom prikupljanja velikog broja dokumenata za ostvarivanje tog prava.

Vulin je iskazao razumevanje za problem i interesovanje za njegovo brzo rešavanje kroz izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koje su toku, i čije se usvajanje očekuje do kraja godine.

On je uputio poziv predstavnicima ove kampanje da aktivnim učešćem u radnoj grupi koja će raditi na izmenama i dopunama pomenutog zakona doprinesu pronalaženju optimalnog rešenja za probleme sa kojima se suočavaju porodilje, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 1.7.2014.