Zastava Bosne i Hercegovine

REGISTAR INVESTICIONIH LOKACIJA: Registar obuhvata privatne posede, ali i društvenu i državnu imovinu, a jedini preduslov da se lokacija nađe u bazi je da se na njoj može razvijati poslovanje


Registar investicionih lokacija u Srbiji počeo je da radi u punom kapacitetu.

Bilo da je reč o proizvodnim halama, logističkim centrima, poslovnim prostorima ili parcelama građevinskog ili poljoprivrednog zemljišta, baza investicionih lokacija objedinjuje sve privredne potencijale u zemlji i tako ih čini dostupnim kako stranim, tako i domaćim investitorima.

Registar obuhvata privatne posede, ali i društvenu i državnu imovinu, a jedini preduslov da se lokacija nađe u bazi je da se na njoj može razvijati poslovanje.

Integriše geoprostorne podatke sa drugim podacima bitnim za investiranje, odnosno za svaku parcelu, tu su podaci za četiri elementa: vlasništvo, tereti, vrednost parcele i mogućnost izgradnje na svakoj parceli.

Svi podaci treba da budu tačni i ažurni, kaže direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić.

Registar je nastao u saradnji sa katastrom Švedske. Šefica sektora za saradnju i razvoj ambasade te zemlje Karin Mekdonald istakla je značaj registra.

"Katastar i mapiranje je izuzetno važno za svaku zemlju jer ono donosi transparentnost i sigurnost u vezi vlasništva nad nepokretnostima".

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković istakao je da saradnja sa lokalnim samoupravama, zahvaljujući Registru, može da poboljša privredni ambijent čineći investicione lokacije dostupnim domaćim i stranim investitorima.

Novi Sad industrijska zona sever, Promist, AD Petar Drapšin, Građevinsko zemljište Kać, samo su neke od lokacija u novosadskoj opštini koje se nalaze u registru. Potencijalnim investitorima je za sada dostupno više od 950 lokacija u zemlji, a upisu u registar mogu da se priključe sve lokalne samouprave.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, Eva Tomović, 30.05.2022.
Naslov: Redakcija