Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI SET PRAVOSUDNIH ZAKONA: Novi zakoni će jačati nezavisnost i rad sudstva


Donošenje novih zakona iz oblasti sudstva doneće veću nezavisnost sudija i omogućiti im bolji rad, kao i veće poverenje građana u sudstvo, kaže sudija Vrhovnog kasacionog suda Dragana Boljević.

Boljević je član Radne grupe Ministarstva pravde za izradu nacrta zakona o sudijama, o uređenju sudova i o Visokom savetu sudstva koji će, prema njenim rečima, pretrpeti najveće promene.

“Cilj nam je svima da ustavne odredbe ne ostanu neprimenjive proklamacije i da zaista ojačamo nezavisnost i funkcionalnost sudstva. Reč je o pitanjima koja treba urediti, koja čine sistem spojenih sudova. Sve počinje od zahteva da sudije treba da budu stručne i od integriteta”, rekla je Boljević.

Navela je da će se Radna grupa baviti pitanjima kako prepoznati istaknutog pravnika, kako urediti postupak njihovog izbora za savet što će, kaže, biti razmatrano i 3. juna na međunarodnoj konferenciji koju organizuju EU i Savet Evrope u saradnji sa Društvom sudija.

Kako kaže, najveće promene biće u zakonu o Visokom savet sudstva koji će kao i do sada imati 11 članova, od kojih šest biraju sudije, a sedmi je predsednik Vrhovnog suda, koga takođe bira savet.

Objasnila je da će, umesto dosadašnjih članova: ministra pravde i predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe, i po jednog predstavnika profesure i advokature, preostala četiri člana će birati Narodna skupština iz reda istaknutih pravnika.

Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 i 115/2021) je propisano da nadležni skupštinski odbor predlaže osam kandidata posle javnog konkursa iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 10 godina iskustva u pravnoj struci i koji ne mogu biti članovi političke stranke.

“Skupština bira četiri člana dvotrećinskom većinom, a ako ta većina ne bude bila postignuta članova saveta većinom glasova bira petočlana komisija koju čine predsednici Narodne skupštine, Ustavnog i Vrhovnog suda, vrhovni javni tužilac i Zaštitnik građana”, navela je Boljević.

Istakla je da je važno da se konačno uredi status sudija, da bolje reguliše položaj sudijskih pripravnika i pomoćnika, materijalni položaj učini privlačnijim, da se uredi izbor sudija tako da, kako kaže, bude mnogo otvoreniji i pouzdaniji, kao i proces vrednovanja njihovog rada.

“Sudijska funkcija je danas neprivlačna mladim ljudima. Mladi traže zaposlenje u uspešnim kompanijama, bankama, advokaturi. Ti poslovi su mnogo bolje plaćeni do sudijskog, omogućavaju rešavanje stambenih i ostalih egzistencijalnih pitanja, manje su stresni i ne zahtevaju odricanja kojima su sudije podvrgnute”, navela je Boljević.

Dodala je da treba precizno raščlaniti i odvojiti nadležnosti Ministarstva pravde i Visokog saveta sudstva da bi bilo jasno ko je za šta odgovoran.

Kako kaže, treba da se poradi na Visokom savetu sudstva kome je povereno da bira i razrešava sve sudije i predsednike i obavlja niz drugih važnih poslova obezbeđujući nezavisnost sudija i sudova.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 30.05.2022.
Naslov: Redakcija