Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O VOJNOJ, RADNOJ I MATERIJALNOJ OBAVEZI: Prema Zakonu vojni obveznik u toku jedne kalendarske godine može biti pozvan 15 dana na obuku, odnosno, 90 dana na vojnu vežbu, kada je reč o pasivnoj rezervi. Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove. Nezaposlenima 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade. Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo. Za neopravdani sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora


Poslednjih nedelja na adrese jednog broja vojnih obveznika u Srbiji stigli su pozivi za vojne vežbe. U Ministarstvu odbrane kažu da to nije novina, već deo redovne procedure Vojske Srbije, koja se poštuje još od završetka Drugog svetskog rata. Planovi za rezervni sastav Vojske prave se unapred, vežba je značajna ne samo za odbranu zemlje, već i u slučaju različitih elementarnih nepogoda i traje 15 dana.

Vesti iz vojnog odseka, neke koji su ih dobili, ipak je uznemirila. Zbog tenzija u regionu, naročito.

"U pitanju je redovna procedura, obuke rezervnog sastava nemaju nikakve veze sa aktuelnom bezbednosnom situacijom niti sa migrantskom krizom. Ove obuke su sada intezivirane zbog mogućnosti sistema odbrane za takvu vrstu obučavanja i u narednom periodu biće ih još više", kaže kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

Prema planu, obuku bi svaki rezervista trebalo da prođe bar jednom u pet godina. Ne samo zbog odbrane zemlje, nego i u slučaju elementarne nepogode, poput poplava iz 2014. godine. Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove. Nezaposlenima 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade. Zato se kalkuliše između potreba i novca.

"Kada pomirimo te dve činjenice imamo neki kompromis toliki broj rezervnog sastava koliko možemo finansijski da podržimo njihovu obuku", kaže pukovnik Boško Zorić.

Na obuku bi, po Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi ("Sl. glasnik RS", br. 88/2009 i 95/2010), trebalo da se odazove svako ko je služio Vojsku pod oružjem. Muškarci do 60, žene do 50. godine. Ima i izuzetaka.

"Bolest u porodici, sprečenost zbog nekih vanrednih okolnosti ako se bavi sportom i priprema se za važna međunarodna svetska takmičenja, ukoliko se bavi naučnim radom i ukoliko od njegovog rada zavisi egzistencija porodice, ako se brine o nekome. Naše kolege iz centara imaju razumevanja i izlaze u susret, ne bi trebalo da dođe do zloupotreba", kaže Krivokapić.

Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo. Za neopravdani sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

Izvor: Vebsajt RTS, Jelena Terzić, 01.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija