Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Rok za zamenu papirnih vozačkih dozvola biometrijskim dokumentom je 10. jun 2017. godine. Cena zamene iznosi 1.576 dinara, a zahtev je moguće podneti i preko interneta. Elektronski zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole ne mogu da podnose građani stariji od 65 godina, zatim vozači kojima je ograničeno pravo upravljanja motornim vozilima ili im je dozvola izdata na kraći rok zbog zdravstvene nesposobnosti, kao ni oni koji pored stare, domaće, imaju i vozačku dozvolu izdatu u drugoj državi


Direkcija za elektronsku upravu Srbije podsetila je da 10. juna 2017. godine ističe rok za zamenu vozačkih dozvola i pozvala građane da zahteve za nove podnose preko portala "eUprava", da bi izbegli čekanje pred šalterima.

Po podacima Direkcije, od početka maja je više od 3.000 građana podnelo elektronski zahtev za zamenu stare, papirne, za novu vozačku dozvolu u obliku plastične kartice.

Usluga "eVozačka" je, kako je saopšteno, jedna od kompleksnijih na portalu "eUprava" i ima "izvesna ograničenja u upotrebi". Za korišćenje te usluge neophodni su čipovana lična karta i čitač kartica.

Elektronski zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole ne mogu da podnose građani stariji od 65 godina, zatim vozači kojima je ograničeno pravo upravljanja motornim vozilima ili im je dozvola izdata na kraći rok zbog zdravstvene nesposobnosti, kao ni oni koji pored stare, domaće, imaju i vozačku dozvolu izdatu u drugoj državi.

"Apelujemo na korisnike da pažljivo čitaju uputstvo za korišćenje usluge, kao i da pogledaju video-uputstvo koje je Direkcija izradila za potrebe ove usluge. Takođe, molimo sve vozače i da pažljivo unose svoje podatke."

Procene Direkcije su da će u naredne dve sedmice više od 180.000 vozača koji još nisu započeli proceduru, podneti zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole.

Državi portal "eUprava" radi od juna 2010. godine (www.euprava.gov.rs) i ima više od 800.000 korisnika.

Izvor: Vebsajt N1, 31.05.2017.
Naslov: Redakcija