Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Počela implementacija informacionog sistema eZUP koji će zaposlenima u javnoj upravi omogućiti brzo i jednostavno pristupanje podacima koji su im potrebni za odlučivanje u upravnim postupcima koji vode


1. juna 2017. godine počela je implementacija informacionog sistema eZUP koji će zaposlenima u javnoj upravi omogućiti brzo i jednostavno pristupanje podacima koji su im potrebni za odlučivanje u upravnim postupcima koji vode.

Na taj način, građanima će organi uprave usluge izvršavati efikasnije i za mnogo kraće vreme. Ovo će omogućiti doslednu primenu principa da organi uprave nemaju pravo da traže od građana izvode, uverenja i potvrde o podacima koji se vode u službenim evidencijama, već te podatke pribavlјaju sami.

Prošle godine država je samo iz matičnih knjiga izdala preko tri miliona izvoda. eZUP će da eliminiše potrebu da građani vade izvode iz matičnih knjiga, kao i druge potvrde i uverenja. Građani neće više morati da vrše poslove "poštara" koji raznosi dokumenta od kancelarije do kancelarije javne uprave.

Takođe, počela je i puna primena Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016), a u prvoj fazi sistem eZUP je povezao 14 baza podataka 6 velikih institucija u Srbiji – matičnih knjiga MDULS-a, baza MUP-a, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošlјavanje i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

"Informacioni sistem eZUP je sofisticiran alat za elektronsku razmenu podataka svih organa javne uprave, što je veliki korak u automatizovanju administrativnih postupaka i značajan iskorak ka uvođenju moderne elektronske uprave u Srbiji. Na ovaj način država se okreće ka građanima kroz brži i efikasniji rad organa uprave, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou", istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić povodom početka rada novog informacionog sistema.

Na koji način bi sistem trebalo da funkcioniše u praksi? Javna uprava elektronskim putem pristupa podacima iz službenih evidencija neophodnim za izvršenje određene usluge. Primera radi, službenik u policijskoj stanici moći će na "dva klika" da pristupi podacima iz matične knjige venčanih za lice koje zbog promene prezimena nakon sklapanja braka želi da zameni lična dokumenta.

Kako bi se službenici što pre obučili za korišćenje informacionog sistema eZUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je organizovalo obuke za zaposlene u državnim organima i lokalnim samoupravama, a tokom juna Ministarstvo će pratiti početak implementacije novog sistema, kao i primenu Zakona.

Ministarstvo očekuje da se svi organi uprave prilagode i u što kraćem periodu iskoriste prednosti novog informacionog sistema, kako bismo svi zajedno doprineli razvoju moderne elektronske uprave i bili na usluzi građanima i privredi. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave poziva sve organe uprave da krenu u punu primenu ovog sistema koji će zaposlenima olakšati obavlјanje poslova, a građanima uštedeti vreme i novac.

Izvor: Vebsajt Ministarstva državne uprave, 01.06.2017.
Naslov: Redakcija