Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT STRATEGIJE RAZVOJA KULTURE U SRBIJI OD 2017. DO 2027. GODINE: Nacrt Strategije naći će se na javnoj raspravi u narednih mesec dana u više gradova Srbije


Nacrt Strategije razvoja kulture u Srbiji od 2017. do 2027. godine predstavljen je 1. juna 2017. godine u Ministarstvu kulture i informisanja. Krovni dokument koji bi trebalo da odredi strateške pravce razvoja srpske kulture u narednih deset godina predstavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sa saradnicima.

"Od ovog trenutka Nacrt Strategije dostupan je najširoj javnosti. Pozivamo stručnu, uže stručnu i najširu javnost, kao i sve one koje to zanima da prouče ovaj dokument. Svi su dobrodošli da iskažu svoje sugestije, nadam se i neku reč pohvale, kako bismo otpočeli proces javnog dijaloga o Nacrtu ovog značajnog dokumenta", rekao je ministar Vukosavljević.

Komentari i predlozi za unapređenje teksta Nacrta Strategije mogu poslati na adresu: strategija@kultura.gov.rs.

"U narednom periodu organizovaćemo seriju javnih rasprava u više gradova u Srbiji: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Kosovskoj Mitrovici i Subotici, na kojima će predstavnici ustanova kulture, nevladinog sektora i zainteresovani pojedinci imati priliku da iskažu svoje opservacije i utiske o Nacrtu Strategije", najavio je Vladan Vukosavljević.

Govoreći o važnosti strategije, ministar je podvukao da Srbija u svojoj istoriji praktično nikada nije imala strategiju kulturnog razvoja kao kodifikovan dokument, ni za vreme SFRJ, niti postoje podaci za period pre Drugog svetskog rata, barem ne pod tim nazivom, kao ni od 2006. godine otkada je Srbija samostalna država.

"O potrebi postojanja takvog dokumenta mnogo je bilo reči u našoj kulturnoj javnosti. Pravljene su različite najave, bilo ih je u različitim planovima. Mi nudimo Nacrt Strategije koja obuhvata ocenu sadašnjeg stanja u kulturi, ocenu stanja u pojedinim njenim oblastima i predloge mera u narednih deset godina. Smatramo da je ovo jedan dobar dokument, u koji je uloženo dosta truda. Ne kažemo da je savršen, o tome će sud dati javnost. Bitno je da smo učinili značajan korak ka tome da izradimo jedan sadržaj od strateškog značaja za oblast za koju snosimo odgovornost", ocenio je Vukosavljević.

"Naravno, videćemo rezultate javne rasprave. Spremni smo da prihvatimo sve razumne sugestije, kao i da tekst korigujemo novim idejama, ne zato što smatramo da smo ovde nešto pogrešno uradili ili zato što rizikujemo sa pojedinim definicijama, procenama i prognozama, već zato što smatramo da eventualno nešto nije dovoljno jasno uočeno s naše strane", dodao je ministar kulture i informisanja.

Izvor: Vebsajt Ministarstva kulture, 01.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija