Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISANI UGOVORI ZA JEDISTVEN DISTRIBUTIVNI I PROIZVODNI SISTEM U EPS-U


U Elektroprivredi Srbije (EPS) 1. juna 2015. godine potpisani su ugovori o formiranju jedistvenog ekletrodistribitivnog preduzeća i o pripajanju sedam preduzeća za proizvodnju uglja i struje u Javno preduzeće EPS.

Ugovore su potpisali direktor EPS-a Aleksandar Obradović sa direktorima proizvodnih preduzeća iz sastava EPS-a i direktorka Elektrodistribucije Beograd (EDB), Slobodanka Krčedinac, sa direktorima dosadašnjih preduzeća za elektrodistribuciju, koja se pripajaju EDB-u i čine jedinstveno preduzeće EPS distribucija.

Prema rečima Aleksandra Obradovića ubuduće će sva proizvodna i distributivna preduzeća, iz sastava EPS-a, biti objedinjena pod jednim krovom, a ceo sistem će biti bolji, profitabilniji i efikasniji.

Obradović je ukazao da je potpisivanjem ovih ugovora kompletirana prva faza korporativizacije EPS-a, koja zvanično treba da bude završena 1. jula 2015. godine. Time će EPS umesto 14 privrednih društva imati samo tri - JP EPS, za proizvodnju struje i uglja, EPS Distribucija, za distribuciju električne energije i EPS Snabdevanje, za snabdevanje potrošača strujom.

On je najavio da će smanjenjem broja privrednih društava u EPS-u doći do velikih ušteda u administrativnom delu EPS-a, kao i da se velike uštede očekuju u nabavkama, koje će biti centarlizovane.

Druga faza korporativizacije će biti završena 1. jula 2016. kada će EPS iz javnog preduzeća preći u akcionarsko društvo. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.06.2015.