Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RRA: EMITERI NISU PREKRŠILI ZAKON O RADIODIFUZIJI I KODEKS PONAŠANJA EMITERA


Republička radiodifuzna agencija (RRA) zaključila je da emiteri emisija u kojima je u proteklom periodu gostovao Aleksandar Kristijan Golubović, ličnost sa bogatim kriminalnim dosijeima, nisu prekršili Zakon o radiodifuziji i Kodeks ponašanja emitera.

  • Odluka je bazirana na Zakonu o radiodifuziji i Kodeksu ponašanja emitera, ali i na poštovanju Ustava, Zakona o ratifikaciji evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Zakona o odgovornosti kršenja ljudskih prava, navodi se u odluci obljavljenoj na sajtu RRA.

Savet RRA je odluku doneo nakon sednice održane sa predstavnicima TV Hepi, TV B 92, TV Pink i TV Prva na kojima je razmatrao predstavke u vezi emisija "Ami Dži šou" i "Teška rec" Televizije Pink, emisija "Bulevar" Televizije B92, emisija "Eksploziv" Televizije Prva i emisija "Goli život" na Televiziji Hepi u kojima je gostovao Golubović.

Odlučujući da obustavi postupke i ne izrekne mere emiterima Savet se vodio i Evropskom Direktivom AVMS da regulator ne može da odstupi od načela slobodnog protoka informacija i ideja, kao i nezavisnosti radiodifuznih organizacija, koja predstavljaju neophodnu osnovu njihove radiodifuzne politike.

Iako jedan deo javnosti smatra da je samo pojavljivanje osuđivanih na televizijama afirmacija kriminala i da takvo pojavljivanje predstavlja kršenje zakona, jer se time ugrožava moralni razvoj maloletnika, pozitivni zakonski propisi garantuju punu slobodu govora za sve građane pod istim uslovima, navodi Savet i ističe da se činjenica da je neko lice osuđivano za krivična dela ne može automatski iskoristiti za umanjenje njegovih ljudskih prava.

Ističe sa do umanjenja ljudskih prava može doći samo kada je to propisano Ustavom i nižim pravnim aktima ali da ih ne mogu ograničavati urednici medija, udruženja ili medijski regulator, jer bi time povredili Ustav i Zakon o odgovornosti kršenja ljudskih prava.

 Savet smatra da je gostovanje osoba koje su osuđene za krivična dela ili su lica na izdržavanju kazne pitanje etike, a ne zakona sve dok one ne afirmišu društveno neprihvatljiva ponašanja.

Predstavnici emitera protiv kojih je postupak voden složili su se sa ovakvim stavom Saveta i dali garancije da ce s većom pažnjom donositi uredničke odluke kada je reč o programima koji mogu biti svrstani u slične ovome zbog koga je postupak vođen.

Savet je pozvao emitere da pokažu viši stepen društvene odgovornosti, jer se koriste javnim dobrom - frekvencijama, koje su im ustupljene na korišćenje radi ispunjavanja programskih obaveza prema građanima.

Bavljenje pitanjima resocijalizacije osuđivanih lica je društveno opravdana tema, ali isticanjem vlastitih komercijalnih interesa ispred javnih, po cenu da se svesno uruše moralne vrednosti u jednom društvu, nije prihvatljivo i Savet će u okviru svojih, zakonom definisanih, mogućnosti učiniti sve da toj pojavi stane na put.

Savet je zatražio od emitera da sa posebnom pažnjom, isključivo na osnovu kompetentnosti, pozivaju goste u svoje emisije kako ne bi dolazili u situacije da estradne ličnosti, svojim ocenama ozbiljnih društvenih tema kreiraju javno mnenje.

Isto tako, Savet je zatražio da emiteri što jasnije definišu žanrovsku pripadnost svojih emisija i na taj način odvoje razlicite društvene oblasti.

Izvor: